Een ijssalon starten: wat moet je weten?

26 november 2024 partner content Laan
BEDRIJFSINFORMATIE | Het starten van een ijssalon is voor velen een droom, maar er komt ook een hoop bij kijken. Met een goede voorbereiding en de hulp van een betrouwbare leverancier zorg je dat alles soepel verloopt. Accountmanager Tom van Baar van Laan Heiloo vertelt alles over veel voorkomende valkuilen bij het opstarten van een ijssalon én geeft handige tips.

Van startende boeren waar de vloer nog gelegd moest worden tot het vervoeren van (smeltend) ijs in supermarkt kratjes, Tom van Baar heeft alles meegemaakt. Inmiddels weet hij precies wat startende ijs-ondernemers nodig hebben én waar ze tegenaan lopen. “Met ambachtelijk ijs kun je een goede boterham verdienen, maar het is ook keihard werken,” vertelt hij. “Dat onderschatten starters nogal eens.”

Investeren in apparatuur

Wil je een ijssalon starten, dan is het belangrijk om eerst te zorgen voor een geschikte locatie en goede apparatuur. “Je moet een pand vinden en vriesruimte hebben. Dan heb ik het nog niet eens over alle grondstoffen,” vertelt van Baar. Vaak hebben nieuwe ondernemers geen volledig overzicht van alle benodigdheden. Op het gebied van apparatuur zijn er talloze mogelijkheden. “Elke vitrine of machine heeft zijn voor- en nadelen,” legt van Baar uit. “Door samen met de klant te kijken naar hun behoeften en wensen, helpt Laan bij het maken van een keuze.

Recept voor succes

Laan IJs maken (© Laan)

Een tweede stap bij het starten met de ijsverkoop, is het ontwikkelen van een goede receptuur. Hierbij moet een ondernemer een hoop factoren overwegen. 

Wordt het ijs gemaakt door een ervaren ijsbereider of door medewerkers die het ijsvak nog moeten leren? Werk je met boerenmelk of industriemelk? Aan welke waren wettelijke eisen moet je voldoen en welke invloed hebben specifieke ingrediënten op de structuur en het smeltgedrag van je ijs? Door dit soort vragen te beantwoorden krijg je meer inzicht in de kennis die je al hebt, maar ook in welke je eventueel nog moet ophalen.  

Van het ontwikkelen van een basismix tot het bedrukken van ijsbekers, Laan ondersteunt van A tot Z bij de opstart van ijssalons.

 “Bij Laan zien we het als onze taak om hier goed op in te spelen,” vertelt van Baar. Laan beschikt over een eigen proefkeuken waar mensen uit het hele land naartoe komen om ijsrecepten te ontwikkelen. “Vaak hebben startende ondernemers nog niet alle machines of is de keuken nog in aanbouw.” De ijskeuken van Laan biedt dan een mooie uitkomst.

Samen met de klant ontwikkelen de ijskenners van Laan 3 tot 5 verschillende basismixen die passen binnen het smaakprofiel van de klant. Van Baar: “Die gaan we vervolgens allemaal proeven, zowel ‘blank’ als met een toegevoegde smaak.” Uiteindelijk komt de klant zo tot de ideale basismix voor zijn zaak. 

Theoretische kennis

Laan Tom van Baar Tom van Baar (© Laan)

Zelfs met een goede voorbereiding, kom je als ondernemer voor uitdagingen te staan. Veel voorkomende valkuilen bij ijssalons hebben met temperatuur te maken. Van Baar:  “Regelmatig stellen starters de vitrines niet goed af en wordt het ijs te zacht.” Ook bij het transporteren van ijs kan de temperatuur een probleem vormen. “Voor transport moet je minimaal een tempex box met koelelementen hebben, maar bij voorkeur een gekoelde auto.” Om problemen met de ijsbereiding en temperatuur terug te dringen, is het voor ondernemers raadzaam om de theoretische kennis te vergroten. “Als je de theorie achter het ijsje begrijpt, weet je wat er gebeurt wanneer je een bepaald ingrediënt toevoegt.” De Starters workshops van Laan bieden hier een goede basis voor. 

De gouden tip

Met theoretische kennis én goede apparatuur ben je als starter goed op weg. Of Tom van Baar nog een gouden tip heeft voor starters? “Maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf. Je kunt beter beginnen met 8 goede smaken dan 32 smaken van matige kwaliteit.” Maar het állerbelangrijkste is om goed te weten wat je wil. “Proef veel ijsjes bij verschillende ijssalons, want je zult zien: elk ijsje is weer net anders. Als je weet welk ijsje het meest bij je hart ligt, dan komt het zeker goed.” 

logo nic laan

Laan Heiloo
De Hoefsmid 35
1851 PZ Heiloo
Tel: 072 5331425
laan.nl

Altijd op de hoogte blijven?