Centraal in het interieur van een ijssalon is de ijsvitrine. Hier gaat de aandacht van de klant direct naartoe en hier wordt ook de keuze gemaakt voor een ijsje. Een goede presentatie is daarom essentieel. Maar bij het inrichten van de ijsvitrine zijn nog meer zaken van belang. Laan Heiloo legt uit hoe je zorgt voor balans in de ijsvitrine.

De juiste temperatuur

Iedere ijssmaak heeft een eigen ideale temperatuur voor optimale smaakbeleving. Met het vullen van de ijsvitrine kun je hierop inspelen. De meeste ijssalons beschikken over een geventileerde vitrine, maar de pozzetti maakt de laatste jaren een comeback. Beide opties hebben hun eigen voordelen.

Bij de betere geventileerde ijsvitrine wordt het ijs vanaf de achterkant gekoeld. De temperatuur ligt in het midden van de vitrine het laagst, terwijl de linker- en rechterhoeken voorin gemiddeld 2 graden warmer zijn. Hier kun je slim gebruik van maken door goed over de positionering van de ijsbakken na te denken. Voor een goede schepbaarheid plaats je ijssmaken met een hoge vriespuntverlaging zoveel mogelijk in het midden van de vitrine en smaken die snel hard worden in de hoeken voorin.

Als je gebruik maakt van pozzetti, maakt de positie van het ijs geen verschil. Bij pozzetti-vitrines met een glycolbad wordt het ijs gekoeld door middel van een au bain-marie methode. Het ijs heeft hierdoor overal dezelfde temperatuur en kan langere tijd bewaard worden. De balans in de receptuur van het ijs is hierbij belangrijk. Om het ijs goed schepbaar te maken, moeten de recepten worden aangepast op de temperatuur van de vitrine.

De vitrine indelen

Laan Heiloo_Adv IJs 60

Door aandacht te besteden aan de locatie van de ijsbakken in de vitrine, kun je de temperatuur van ijs beïnvloeden. Plaats smaken die sneller hard worden (chocolade, hazelnoot) bij voorkeur in de linker- en rechthoek aan de voorkant van de vitrine. Smaken met veel zout (salted caramel) en alcohol hebben een hoge vriespuntverlaging en plaats je beter in het midden van de vitrine. Pas op dat je de bakken in de vitrine niet hoger vult dan de luchtuitblaas. Dit kan de luchtstroom onderbreken waardoor het ijs uiteindelijk afsmelt.

Geventileerde vitrines moeten dagelijks worden leeggehaald om de rijpafzetting op de verdamper te verwijderen. Om de kwaliteit van het ijs te waarborgen, bewaar je de bakken het beste in een ijsbewaarkast. Indien mogelijk ontdooi je de vitrine handmatig in plaats van met de auto-ontdooifunctie. Zo kan de vitrine op natuurlijke wijze ontdooien en zorg je voor een schone verdamper voor optimale koeling.

Presentatie

Laan Heiloo_Adv IJs 60

Een vitrine met mooi opgemaakte bakken is een echte eyecatcher. Door extra aandacht te besteden aan de presentatie van je ijs verleid je klanten sneller tot de aankoop van een extra bolletje. Let bij het inrichten van de vitrine daarom naast de temperatuur ook op afwisseling qua kleur. Drie bakken ijs met dezelfde kleur naast elkaar oogt minder mooi dan een gevarieerde vitrine.

Je kunt ijsbakken laten opvallen door gebruik te maken van variegato’s, crumbles of garneringen. Maak het af door er een ducato en een smaakkaartje in te steken. Voor een extra mooi resultaat laat je deze met een eigen ontwerp bedrukken bij Laan Heiloo. Op die manier sluiten de kaartjes mooi op elkaar aan en creëer je meer overzicht. Uiteindelijk draait het er natuurlijk om dat de klant gemakkelijk een keuze kan maken.

Maak je gebruik van pozzetti, dan hebben klanten niet direct zicht op het ijs. Daarom moet je op een andere manier laten zien wat je in huis hebt. De traditionele pozzetti spreekt tot de verbeelding én biedt een versbeleving. Gebruik dit om een goed verhaal rondom je product te vertellen en benadruk de verschillende ijssmaken door middel van foto’s. Als de bakken er netjes bijstaan, straal je met de pozzetti vakmanschap, zorg en kwaliteit uit.

Laan Heiloo_logo

Hulp nodig bij het kiezen van een ijsvitrine, de indeling of het ontwikkelen van recepten? Laan Heiloo staat voor u klaar. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies. 

Altijd op de hoogte blijven?