Van IJskar tot Madagaskar

Van links naar rechts: Jip Lagerberg, Yoeri de Vreede, Jean Pierre Bax en Djordy Dijkgraaf
Begin juni wordt bekendgemaakt welke ijssalon het beste van het jaar 2024 is. Zes ijssalons zijn genomineerd voor die titel: IJssalons De Smaak!, Chocolade & IJs, IJssalon Pisa, IJs en Spijs, ‘t IJshofje, Ciolato di’ Cello en IJssalon Luciano. Deze week spreken we met Djordy Dijkgraaf en Luc Blok van IJssalon Luciano Wassenaar.
Luc: “Samen met mijn vrouw Angelique had ik jarenlang een ijskar; in 1996 hebben we toen Luciano Wassenaar opgericht. In het begin had Luciano een kleine ijsvitrine, en we deden veel met patisserie. In 2006 zijn wij voor de eerste keer IJssalon van het jaar geworden; sindsdien werd de ijssalon steeds drukker en groeide het ijs-assortiment. Toen in 2012 onze toenmalige buren vertrokken, hebben wij hun zaak overgenomen om onze ijssalon te vergroten.”
Djordy: “Vijf jaar geleden heb ik de winkel deels overgenomen van Luc, en samen met twee andere collega’s run ik nu de winkel.”
Luc: “Ik ben alleen nog verantwoordelijk voor de productie van het ijs in de winkel. We hebben voor een constructie met meerdere eigenaren gekozen om de werklast te verdelen.”
Wat onderscheidt jullie ijssalon van de rest?
Djordy: “Wij zorgen er altijd voor dat één van de eigenaren aanwezig is om het team te ondersteunen om goed te functioneren. Het helpt enorm dat ons team erg groot is en ook goed kan samenwerken. Want veel personeelsleden doen dit werk al jaren met elkaar. Wij kunnen ons personeel baanzekerheid geven omdat wij hen ook in de winter hard nodig hebben. Vanwege de populariteit van onze ijssalon is het namelijk niet alleen in de zomer druk.”
Luc: “Wij leggen alleen ijssoorten in de vitrine die door mij worden goedgekeurd, ik ben namelijk meester ijsbereider. De titel ‘meester ijsbereider’, houdt onder andere in dat je goed het verschil kan zien tussen een ijsje met een prima smaak en een ijsje van een nog hoger niveau. We zijn trots op ijssmaken zoals de Key West lemon pie en pecanoot met karamel. Alle smaken die er zijn en nog gaan komen zijn/worden met ons team ontwikkeld. Iets anders dat wij belangrijk vinden is dat onze klanten het gevoel hebben dat ze op vakantie zijn als ze bij ons langskomen. Niet alleen vanwege het ijs, maar ook door de moderne inrichting van de zaak en hoe we met de klanten omgaan.”
Hoe merken jullie dat de klanten dit waarderen?
Luc: “We hebben klanten die al meer dan twintig jaar twee keer per week bij ons langskomen. Daar onderhouden we een goede band mee.”
Hoe bereiden jullie je voor op de wedstrijd?
Djordy: “Aan onze werkwijze veranderen we erg weinig. Wat onze ijssalon zo goed maakt, is dat wij het hele jaar door proberen ons werk zo goed mogelijk te doen. Daarom hoeven wij niet zo enorm veel bij te spijkeren voor de wedstrijd. Hooguit dat we een keertje extra vegen om de ijssalon er net wat stralender uit te laten zien.”
Wat is voor jullie de reden om mee te doen?
Luc: “We willen ons profileren en laten zien dat we meekunnen in de top. We willen jaarlijks bewijzen dat wij dit niveau nog steeds aankunnen.”
Een belangrijke trend in de ijswereld is plantaardig ijs. Hoe gaan jullie daarmee om?
Luc: “We hebben altijd minimaal zeven verschillende soorten sorbetijs die diervrij zijn, waaronder de smaak pure chocolade. De meeste sorbets bij ons hebben een fruitsmaak, deze bestaan altijd voor veertig procent uit echt fruit. We verkopen geen soja-ijs en havermout-ijs. Ik ben daar persoonlijk niet gek op, want in dat ijs overheerst een ander smaakje dan het hoofdingrediënt. In ons melk-ijs houden we het gehalte dierlijke producten rond de anderhalve procent. De rest zijn plantaardige vetten.”
Hoe zorgen jullie voor een pure smaakbeleving?
Luc: “Wij gebruiken veelal pure producten waarvan we de herkomst weten. Onze hazelnoten importeren we en we weten ook van welke bomen ze komen. Onze vanille komt rechtstreeks van een plantage in Madagaskar. Voor onze chocolade gebruiken we alleen de pure varianten en van het fruit in ons sorbetijs weten we bij zestig procent precies waar het vandaan komt. Ons team is veel bezig met het inkopen van de beste producten, omdat we een zo goed mogelijke smaak willen.”
Hoe zorgen jullie ervoor dat ijs ‘instagrammable’ is?
Luc: “Op de muren van onze ijssalons hebben we visuals waar mensen vaak een foto van nemen en op social media plaatsen. Zoals de visual van mijn Volkswagenbus, die vroeger mijn ijskar was. Ook hangt er eentje met de drie prinsessen die een kroontje dragen terwijl ze genieten van een ijsje van ons. Dit is een foto uit 2013.”
Djordy: “We zien vaak dat mensen eerst een ijsje kopen, vervolgens dat ijsje bij zo’n visual houden en daar dan een foto van maken die ze op social media zetten, met de locatie erbij.”
Steeds meer mensen willen ijs zonder allergenen, met meer eiwitten en suikervrij. Hoe kijken jullie hier tegenaan?
Allergenen:
“Wij verkopen verschillende ijssoorten zonder allergenen, zodat iedereen een ijsje kan eten. Voor iemand met een glutenallergie hebben wij bijvoorbeeld vele opties. Ook houden we de ijssoorten met en zonder allergenen van elkaar gescheiden, zodat stoffen niet per ongeluk in de verkeerde bakken kunnen belanden. Bij de ijssoorten vermelden we ook duidelijk waar wel en waar geen allergenen in zitten,” zegt Luc.
Eiwitten:
“De smaken strawberry cheesecake en Key West lemon pie bevatten veel eiwitten - maar die ijssoorten hebben we al een tijdje en dus niet vanwege een trend. En je moet een ijsje ook eten omdat het lekker is en niet omdat het bijdraagt aan je sportieve prestatie,” aldus Luc.
Suikervrij:
“We verkopen ijs zonder toegevoegde suikers. Dit is bedoeld voor mensen met diabetes die toch van iets lekkers willen genieten,” vertelt Djordy.
Veel mensen hopen dat ijs op een milieuvriendelijke manier geproduceerd kan worden. Hoe houden jullie daar rekening mee?
Luc: “We recyclen ons koelwater: al het water dat we gebruiken komt uit de grond en gaat daar ook weer naar terug. Ook hebben we het voornemen om zonnepanelen op ons dak te zetten. Het nadeel is dat wij dit pand huren, dus wij kunnen die knoop niet zelf doorhakken. We zijn al vijf jaar in onderhandeling met de verhuurder; gelukkig hebben we hierin nu bijna overeenstemming gevonden.”
Een andere trend is dat er steeds meer mensen zijn die het lekker vinden als ijs ook zoute ingrediënten bevat. Gaan jullie mee in deze trend?
Luc: “We verkopen smaken zoals salty caramel. Dit is zoet ijs waar zout aan is toegevoegd. Maar we verkopen geen ijs waarin het zoute ingrediënt de basis is.”