Trumpi Time verkoopt ijs in tankstation én binnenstad Breda

1 maart 2022 Ellen Weber
De Trumpi Time-zaak in het tankstation wordt gerund door Nandor en Kitty Trumpi (foto: Ellen Weber).

Nandor en Kitty Trumpi bestieren twee vestigingen van Trumpi Time in Breda. Een hippe pompshop met ambachtelijk schepijs en een vestiging met vers belegde broodjes en schepijs in de binnenstad. Beide zaken hebben een herkenbare stijl. Elk jaar verzinnen de ondernemers wel iets nieuws.

“IJs scheppen is een vak apart”, constateert pompshophouder Nandor Trumpi. “Als je niet oppast, schieten de bolletjes ijs zo door de winkel. Onze dochter had na de eerste drukke dag blaren op haar handen”, lacht hij. Sinds vijf jaar verkoopt de pompshophouder ambachtelijk schepijs. In mooi opgemaakte bakken, want het oog wil ook wat. “Een pompshop staat 1-0 achter bij een ijszaak. Mensen die gaan tanken, hebben het kopen van een ijsje niet in hun hoofd, in tegenstelling tot klanten die een ijswinkel binnen lopen. Het moet er aantrekkelijk uit zien om klanten te verleiden”, zegt Nandor.

Hij werkt zijn hele leven al in een pompshop. In 1957 begon zijn vader als exploitant van een Esso-station aan de Teteringsedijk in Breda. Zes jaar later opende zijn vader een tankstation aan de Zwijnsbergenstraat. Van kinds af aan hielp Nandor mee. In 1987 nam hij de zaak over. Een jaar later brandde alles af, toen kwajongens voor de grap ‘s nachts wat pompdoekjes in brand staken. De bouw van een nieuwe winkel duurde ongeveer een jaar. “Ik kon vanaf de fundering iets nieuws bouwen en koos voor de maximale oppervlakte.” Maar op een gegeven moment werd het wel heel groot. “We hadden een zaak met vijftig man personeel, waarin we alles uitprobeerden: hamburgers, een hondenwasstraat, kledingwasserij, pakketservice en het maken van pasfoto’s.”

Kleinere pompshop

Trumpi Time_foto Ellen Weber_2

In de ijsshop in de binnenstad van Breda staat Nandors dochter Kimber (foto: Ellen Weber). 

Na 33 jaar wilde Nandor het rustiger aan gaan doen. Hij besloot de zaak te verhuren en verhuisde naar België, weg van alle drukte. Na een paar maanden ontstond het idee om een kleinschalige, aangename winkel te runnen met alleen ‘hardlopers’ op het gebied van food, ijs, drank, snoep en rookwaren. Dit werd Trumpi Time in het onbemande tankstation van Sakko aan de noordelijke rondweg in Breda.

‘Een pompshop staat 1-0 achter bij een ijszaak’

Sinds elf jaar werkt partner Kitty Trumpi in de zaak. Doordat Nandor altijd zo druk was met zijn werk, was het lastig om elkaar te zien. Kitty: “Er was maar één mogelijkheid: ook in de zaak gaan werken.” Ze werkte destijds als hypotheekadviseur en heeft verstand van boekhouding. Maar een boekhouder had Nandor al. Toen de huizenmarkt instortte, koos ze voor een carrièreswitch. “Daar heb ik geen moment spijt van gehad, al heb ik nog nooit zo hard gewerkt. Het leuke aan dit werk? De diversiteit: in een pompshop komen allerlei verschillende soorten mensen. En de ontwikkeling van de winkel staat nooit stil. Ieder jaar verzint Nandor wel weer iets. Vloer eruit, weer iets nieuws aan de muur. Hij wil een voorloper zijn.”
Vers belegde broodjes, kaas- en saucijzenbroodjes en ambachtelijk schepijs. Kitty: “We doen inspiratie op in winkelcentra en op stations, in binnen- en buitenland. De zaak heeft een eigen uitstraling, die totaal anders is dan mensen gewend zijn van pompshops. Aan de tegelwand hangen roze neonletters: ‘It’s not gonna eat itself.’ “Leuk voor de Instagram-generatie”, vindt Kitty. In hippe zwarte rekken staan gouden potten met planten. Gasten kunnen hun koffie opdrinken op een barkruk. Buiten staat een mini-terras van twee tafeltjes waar klanten met hun koffie, broodje of ijsje kunnen zitten. “Een terras is ook best uniek voor een pompshop”.

Mooi opgemaakte bakken

Trumpi Time_foto Ellen Weber_3

Het ijs draaien ze niet zelf bij Trumpi Time maar betrekken ze bij een leverancier die het in mooi opgemaakte bakken aanlevert (foto: Ellen Weber).

Het schepijs maken ze niet zelf. Na uitvoerig onderzoek en verschillende rondleidingen bij ijsmakers viel de keuze op Gebo Gelato uit Beijerland. Nandor: “Dat ijs heeft gewoon de lekkerste smaak. De service is erg goed, ze leveren altijd snel.” En wat het stel ook belangrijk vindt: ze leveren geen gladgestreken bakken, maar mooi opgemaakte bakken met bijvoorbeeld fruit, chocolade en koekjes. “Tot slot is de prijs-kwaliteitverhouding goed”, vertelt Nandor.

Zou hij de ijsverkoop aanraden aan andere pompshophouders? Nandor twijfelt. “IJsvitrines zijn duur. En het is best bewerkelijk. Elke twee dagen moeten de bakken met ijs eruit, dat is een hoop werk. Je moet grote opslagvriezers hebben.”

Leuke acties met ijs

Trumpi Time_foto Ellen Weber_4

Leuk voor de Instagram-generatie die een selfie of foto wil maken is deze bank met daarboven de roze
neonletters: ‘It’s not gonna lick itself’ (foto: Ellen Weber).

Het voordeel van ijs is dat je er leuke acties mee kunt doen om klanten te trekken, vertelt de ondernemer. Zoals een gratis bolletje ijs bij een tankbeurt van minimaal 25 liter. Nandor ziet het helemaal voor zich ziet hoe kinderen op de achterbank bij hun ouders zeuren om toch echt bij Trumpi Time te tanken, zodat ze een ijsje krijgen. “Gratis bolletjes ijs weggeven is voor mij goedkoper dan korting geven op benzine”, rekent de ondernemer voor. Verder heeft hij het geluk dat er op loop­afstand drie grote scholen liggen, met een paar duizend leerlingen in totaal. Een groot kunststof ijsje voor de zaak moet hun aandacht trekken.

Italiaanse scooter

Trumpi Time_foto Ellen Weber_5

”IJs scheppen is een vak apart”, vindt pompshophouder Nandor Trumpi (foto: Ellen Weber).

Inmiddels is er nog een tweede Trumpi Time in Breda. Nandor had altijd al een zwak voor het hoekpand aan de Nieuwe Haagdijk, waar eerst een slager zat. Het markante gebouw stond twaalf jaar leeg. “Ik belde wel eens naar het nummer dat op het raam stond, maar er nam nooit iemand op.” Toen hij via via met de eigenaar in contact kwam, sloeg hij zijn slag en was het binnen een mum van tijd geregeld.

Een Italiaanse scooter voor de zaak trekt hier de aandacht van passanten in de binnenstad. Achter de toonbank staat Kimber Trumpi. De dochter van Nandor is in de voetsporen getreden van haar vader en bestiert de hippe zaak met roze tegels, in de herkenbare Trumpi-stijl. De dochter van Kitty heeft inmiddels ook een leuk bijbaantje. Drie keer raden waar. Bij Trumpi Time!

Altijd op de hoogte blijven?