PREMIUM
Karamel is een bruine, zoete, geurige stroop die bij de karamellisatie ontstaat vanuit suikers. De smaakrange van karamel loopt van zoet naar bitter.
GRONDSTOF BELICHT | Karamel-ijs is de smaak voor de deelnemers aan de Gouden IJsspatel 2025. Maar wat is karamel? SVH Meesterijsbereider Nils Hendrikse ‘duikt’ als kersverse medewerker van Vakblad IJs op zijn eigen wijze en met een open blik in deze materie.
Toen de nieuwe ijssmaak van de Gouden IJsspatel 2025 – karamel-ijs – bekendgemaakt werd, was mijn eerste vraag meteen: ‘Wat is karamel nou eigenlijk?’. Als ik mezelf zo’n vraag stel, dan bijt ik mijzelf erin vast. Dat doe ik op de manier waarop kinderen de wereld ontdekken als ze een jaar of acht zijn. Net als hen vraag ik me af: ‘Waarom is dat zo?’. Ik benader onderwerpen daarom met een open blik, door van alles te vragen en ik wil er alles over weten. Dat is ook het uitgangspunt voor deze rubriek ‘Grondstof belicht’. Ik neem hier het stokje over van Jacques Vos maar ik doe dat op mijn eigen wijze en vanuit deze open benadering.