Dat kwam aan de orde tijdens een van de conferenties op de Free From Food Expo die op 21 en 22 november werd gehouden in de Rai in Amsterdam. Tijdens deze expo waren er verschillende bedrijven aanwezig met hun free from, plant based, vegan, healthy, organic en functional producten en daarnaast waren er lezingen over uiteenlopende onderwerpen binnen de voedingsmiddelenindustrie.
Wanneer een PAL label gebruiken?
Tijdens één van de conferenties kwam het labelen van voedingsmiddelen op allergenen aanbod.
Het gebruik van een PAL mag alleen als een allergeen niet bewust is toegevoegd. Dit betreft dus alleen gevallen van kruisbesmetting tijdens, voor of na het productieproces. Is een allergeen wel bewust toegevoegd, dan wordt deze in de ingrediëntenlijst vermeld. Een kwantitatieve risicobeoordeling (QRA) voor kruisbesmetting wordt uitgevoerd om erachter te komen of het gebruik van een PAL nodig is. Deze QRA bestaat uit een vergelijking van de hoeveelheid allergeen eiwit met de referentiewaarde. Deze waarde staat voor de maximale aanvaardbare hoeveelheid voor consumenten met een allergie. Deze referentiewaarde zijn wetenschappelijk onderbouwd en opgesteld door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). “Een PAL moet niet te weinig, maar zeker niet te vaak gebruikt worden”, aldus Allergen Consultancy.
Ontwikkelingen
Omdat de regelgeving voor het gebruiken van PAL in verschillende landen nogal uiteenloopt, is de nood hoog voor internationaal vastgestelde normen. Codex Alimentarius, waar internationale normen voor voedselproducten ontwikkeld worden, heeft advies gevraagd aan de Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Health Organization (FAO/WHO) voor het vaststellen van prioriteitsallergenen, drempelwaarden en referentiewaarden en voor het opstellen van richtlijnen voor het gebruik van PAL. Ook is het wellicht nodig om op een PAL te zetten op niet voor verpakte producten.