Nieuwe voorzitter Gilde van SVH Meesterijsbereiders Luc Blok

20 mei 2022 Linda van ’t Land

Luc Blok van Luciano in Wassenaar heeft per 1 november 2021 Theo Clevers opgevolgd als voorzitter van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders. Grote schoenen om te vullen? “Dat kun je wel zeggen! Theo is een persoonlijkheid, die goede praatjes had bij prijsuitreikingen. Maar om het in plat Haags te zeggen: ik kan ook lekker lullen.”

Foto’s: Luciano en Renee Jacky Mostert

Op een zaterdagavond in 2016 wordt Luc Blok gebeld tijdens een avondje stappen. Of hij ijs wil leveren op Bonaire. Een ‘merkwaardige’ vraag, vond Luc. Toch belt hij de volgende dag terug om het er nog eens goed over te hebben. Hij brengt ook een bezoek aan het eiland en wordt er tot zijn eigen verbazing aangenaam verrast: leuke restaurantjes, mooie strandjes en heel veel rust. Twee ijssalons op Bonaire zijn het gevolg: sinds anderhalf jaar in eigen bezit. “Minimaal tweemaal per jaar bezoek ik de winkels. Iemand moet het doen, hè?”

In Nederland is Blok tegenwoordig vooral boekhouder, manager en probleemoplosser. Wekelijks probeert hij alle vestigingen van Luciano te bezoeken en hij bewaakt de kwaliteit in de overkoepelende ijskeuken in Wassenaar. Ook is hij voorzitter van Stichting Centrummanagement Wassenaar, een lokale winkeliersvereniging, en van de commissie Meesterproef. Daar kon volgens eigen zeggen nog wel een voorzittersrol bij.

Waarom ben je Gilde-voorzitter geworden?
“Ik was al twaalf jaar secretaris bij het Gilde en dus behoorlijk goed ingewerkt. Toen Theo Clevers besloot te stoppen en er een nieuwe secretaris klaar stond in de persoon van Mark van Gaal, heb ik aangeboden een stoel door te schuiven. Ik wist al van de hoed en de rand en vind het heel belangrijk om de vereniging actief te houden. We zijn een mooie club, die echt iets kan betekenen voor de ijsbranche. Wij dragen het vak uit waar we kunnen en zetten ons waar mogelijk in voor de sector.”

Wie is Luc Blok?

Luc Blok is eigenaar van Luciano, een ijskeuken in Wassenaar waarbij zestien winkels vanuit een franchiseconcept zijn aangesloten. Luc begon zijn ijscarrière in 1983, toen hij op zestienjarige leeftijd in de ijssalon van zijn vader ging werken. In 1997 vestigde hij samen met zijn vrouw Angelique hun eigen ijssalon Luciano in Wassenaar. Tien jaar later verwierf Luc de titel SVH Meesterijsbereider.

Kun je concrete voorbeelden geven?
“Leden brengen bijvoorbeeld een bezoek aan Koppert Cress, waar ze een aantal Nederlandse vanillesoorten hebben ontwikkeld. Wij proeven en bekijken dat. En als het ons wat lijkt, communiceren wij het zeker richting de branche. Het zou toch fantastisch zijn om vanille van eigen bodem te kunnen gebruiken? Daarnaast verzorgen wij als Gilde het ijsontbijt tijden de IJsvak, we werken samen met leerlingen van het IJscentrum in een Black Box Contest en organiseren de wedstrijd De Meesterlijke Smaak: van de winnende smaak wordt de receptuur gedeeld, zodat alle ambachtelijke ijssalons in Nederland hiermee hun voordeel kunnen doen. Ook fungeren we als vraagbaak over alles wat met ijs te maken heeft en we organiseren natuurlijk alle examens op ijsgebied: zowel voor potentiële Meesterijsbereiders als ook bijvoorbeeld Basis IJskeuken en IJsspecialist op het IJscentrum.”

Het artikel gaat verder onder de afbeelding

Luc Blok_LUciano_foto Luciano en Renee Jacky Mostert

Welke uitdagingen liggen er nu?
“Er gaan zonder twijfel enorme prijsverhogingen aankomen op het gebied van transport, energie en personeel. Als ijsbereiders moeten we dat gaan doorberekenen in onze prijzen, anders houden we het niet vol. Met pijn in mijn hart ben ik dit jaar naar € 1,50 per bolletje gegaan, maar ik had eigenlijk al € 1,60 moeten gaan rekenen. Ik zie nu al brandstoftoeslagen op diverse facturen staan en het seizoen moet nog beginnen. Personeel zal laten weten dat zij ook niets meer kunnen betalen en loons­verhoging verwachten om de hogere prijzen te compenseren. Als je tenminste nog personeel kunt krijgen. Zelfs in studentensteden, waar men normaal gesproken in de rij stond om bij jou te komen werken, is het lastig om medewerkers te vinden. Ten slotte is het ook nog eens onduidelijk waar de energierekening heen gaat. Het zijn al met al flinke uitdagingen, die vooral op het gebied van de prijs hun beslag moeten krijgen.”

‘Met pijn in mijn hart ben ik dit jaar naar € 1,50 per bolletje gegaan’

Welke kansen zie je?
“Als ijsbereider blijf ik zelf altijd op zoek naar nieuwe, verfrissende smaken in ons assortiment. Zelf ben ik dol op onze eigen smaak Zabaglione y café de Colombia: Colombiaanse koffie gecombineerd met het Italiaanse dessert zabaglione. Een van mijn favorieten tot nu toe. De Meesterijsbereiders hebben ijs ontwikkeld in de smaak Yabluchnyk: Oekraïense appeltaart gemaakt van zure appelen. We introduceerden deze smaak tijdens de opening van het ijsseizoen op 24 maart en doneerden de helft van de opbrengst aan Giro 555.”

Volg je trends?
“Ja. Aan vegan ijs geven we als ijsbereiders niet veel ruchtbaarheid, simpelweg omdat we het al jarenlang in ons assortiment hebben. Alle sorbetijs is gemaakt op basis van water, vruchten en suiker; dus vegan. We proberen daarnaast steeds minder suiker te gebruiken. Een gemiddeld ijsje bevat 22 procent suiker. Zelf zat ik op negentien procent en ben naar zestien procent gegaan; er zijn ijsbereiders die al op dertien procent zitten. Maar ijs zonder toegevoegde suikers is vrijwel onmogelijk. Wij gaan voor een kwaliteitsproduct en gebruiken bijvoorbeeld veertig procent vers fruit in onze vruchtensmaken. Daar zitten dus ook fruitsuikers in. We moeten daar niet te panisch over doen. IJs is voor de consument vooral even lekker genieten.”

Hoe ga je je als voorzitter profileren?
“We gaan met de leden van het Gilde sowieso weer een reis naar Italië maken. Dat is fantastisch en heel inspirerend. We reizen langs de Amalfikust om te zien hoe citroenen en amandelen groeien, gaan diverse smaakproducenten bezoeken en werken en passant natuurlijk aan onze saamhorigheid. Dit jaar verwelkomen we twee nieuwe Meesters, die nog geïnaugureerd gaan worden. Daar zal ik als voorzitter dan een mooie speech moeten houden, maar dat komt vast goed. Wij vinden het zó leuk om over ijs te praten. Anderen praten over voetbal, wij hebben het alleen maar over ijs. Echt waar, alle Meesterijsbereiders zijn verliefd op hun vak. Misschien dat het daarom ook zo goed klikt binnen ons Gilde: wij vormen een eenheid, want wij delen de passie.”

Dit is een artikel uit Vakblad IJs 58. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Sluit dan abonnement af en ontvang vier keer per jaar Vakblad IJs.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?