Nieuwe smaken uit oude recepten

PREMIUM
Op dit moment zien we een breed scala aan bijzondere ijssmaken zoals gember en komkommer. Het lijkt alsof de ijswereld een revolutie doormaakt. Wie in de geschiedenis duikt, ontdekt dat veel hippe smaken niet zo nieuw zijn.
Zo publiceerde in 1885 de Engelse kookkundige Agnes Bertha Marshall het boek The Book of Ices. Daarin beschrijft ze maar liefst 177 ijsrecepten. Er staan al ijssmaken in die we vandaag de dag als ‘modern’ beschouwen zoals gember, komkommer, koekjes, bruinbrood, thee, rijst, rabarber, rum en zelfs witte-wijn.
Marshall werd geboren op 24 augustus 1852 en overleed op 29 juli 1905. Ze was een ongewoon prominente zakenvrouw voor haar tijd: het Victoriaanse tijdperk. Daarin stond ze bekend als ‘Queen of Ices’ door haar werk op het gebied van ijs en bevroren desserts. Ze maakte ijs populair in een tijd dat het nog een noviteit was.
Bovendien wordt ze vaak beschouwd als de uitvinder van het moderne ijshoorntje. Door haar werk is Marshall mogelijk grotendeels verantwoordelijk voor zowel het uiterlijk als de populariteit van ijs vandaag de dag. Ze begon haar carrière in 1883 met de oprichting van de Marshall’s School of Cookery, die hoogwaardige Engelse en Franse gerechten doceerde en uitgroeide tot een gerenommeerde culinaire school, zo lezen we op de website The Hustle.
Hoewel ze een van de meest gevierde koks van haar tijd en een van de belangrijkste kookschrijvers van het Victoriaanse tijdperk was, raakte Marshall na haar dood in de vergetelheid. De technologie die door haar is uitgevonden, inclusief haar ijsvriezer en het idee om ijs te maken met behulp van vloeibare stikstof, is pas veel later weer populair geworden.
Het is opmerkelijk dat haar recepten uit het jaar 1885 zo goed bewaard zijn gebleven. Het IJscentrum in Vlaardingen zou zo een leuke middag kunnen organiseren om deze oude recepten uit 1885 weer tot leven te roepen en aan liefhebbers te laten proeven. De basis voor wat we nu als ‘moderne’ smaken omschrijven is toen al gelegd. Wie weet wat de toekomst brengt, maar één ding is zeker: de geschiedenis van ijs is zo rijk en gevarieerd als de smaken zelf.