Nieuwe demo- en ijskeuken voor Valmar Nederland

5 mei 2023 Bianca Roemaat Valmar Nederland

Valmar Nederland in Nieuwegein draait al bijna 20 jaar mee in de ijsbranche. Wat met de introductie van een relatief onbekende Sloveense ijsmachine begon, is inmiddels uitgegroeid tot een full service leverancier voor de ambachtelijke ijsbereider. Nieuwste aanwinst is een professionele ijs- en demokeuken.

Wie de drempel van het moderne bedrijfspand van Valmar Nederland in Nieuwegein over stapt, staat direct in de showroom. Hier zie je gelijk wat deze totaalleverancier voor ijsbereiders in huis heeft: vitrines, slagroom- en ijsmachines. Via de trap, kom je boven bij de compleet nieuwe ijs- en demokeuken die eind vorig jaar gerealiseerd is. Hier staan niet alleen verschillende ijsbereidingsmachines opgesteld, ook is er een grote werkbar en een aanschuiftafel. Een raam biedt een ‘doorkijkje’ naar het magazijn van de leverancier.

“Inmiddels hebben we de eerste workshops, zoals ‘IJs op je boerderij’ gehad en staan de volgende alweer gepland. Bijvoorbeeld ijstaarten maken met behulp van shockfreezers”, vertelt Martin van Rossum, directeur van Valmar Nederland.  Bijna 20 jaar geleden is deze full service leverancier voor ambachtelijke ijsbereiders voortgekomen uit een overname van een ‘concullega’ van zusterbedrijf Woertman Nederland, bekend als leverancier van onder meer slagroommachines.

Digitalisering

Hoe ziet de ijssalon er over 15 jaar uit? Digitalisering en automatisering gaan een grote vlucht nemen, zo verwacht het team van Valmar Nederland. “We krijgen meer efficiënte machines die je op afstand kunt volgen. Net als bij auto’s geven ze een seintje als er een technisch probleem is”, verwacht Joost van der Velden. Zijn collega Folkher Langejans voorziet dat er ten aanzien van energiezuinig werken nog meer slimme oplossingen komen.

Innovatieve producent

Het overgenomen bedrijf bleek een groot aandeel van de omzet uit de ijsbranche te halen met de verkoop van vitrines en ijsmachines. Dat bood kansen op het verbreden van de markt. “Zo kwamen we in contact met Valmar: een innovatieve producent van ijsmachines uit Slovenië, vlakbij de Italiaanse grens. De oprichter en eigenaar was technisch gezien vooruitstrevend. Zijn filosofie om goede, betrouwbare producten en service te leveren sprak ons meteen aan; het past bij ons.”

Dus zo ontstond Valmar. Eerst met de toevoeging ‘Benelux’ en later ‘Nederland’. “We waren in het begin een kleine speler op de markt, in die tijd was er één grote marktleider en waren er twee kleinere leveranciers.” Uit de begintijd herinnert adviseur Folkher Langejans zich dat het best lastig was om ‘op te boksen’ tegen deze bestaande spelers. “Door de ondernemers aandacht te geven, service te verlenen én doordat we al jarenlang werken met een vast team, hebben we relaties opgebouwd en het vertrouwen gewonnen.”

IJsTOPper

IJsTOPper Martin van Rossum (© Vereniging Ambachtelijk IJscentrum)

Dat Martin van Rossum (directeur van Valmar Nederland) de ijsbranche een warm hart toedraagt blijkt wel: zo was hij jarenlang bestuurslid van de Vereniging van ambachtelijk ijsbereiders. Bovendien was hij 15 jaar geleden nauw betrokken bij de ‘geboorte’ van vakblad IJs! en ook bij het IJscentrum. Zijn jarenlange, belangeloze inzet bleef niet onopgemerkt. Tijdens het IJsVak Gala in maart werd hij hiervoor onderscheiden met de IJsTOPper van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders.

TTi-techniek

Daarnaast vindt hij dat de in 2007 door Valmar geïntroduceerde TTi-techniek belangrijk is geweest voor het merk. Met dit nieuwe type roerwerk waarbij er volledig wandcontact van de ijsmassa mogelijk is, kun je sneller ijs maken waardoor ijskristallen kleiner blijven en je energie bespaart.

Tijdswinst en energiebesparend werken zijn momenteel een ‘hot’ issue, merkt adviseur Joost van der Velden op. Zo’n twaalf jaar geleden maakte hij vanuit Delital Foodservice de overstap naar Valmar Nederland. “Je kunt bijvoorbeeld met onze machines een charge korter draaien: 4 kilogram ijs in drie minuten.”

Trainingen

Behalve deze twee adviseurs die veel over de techniek en grondstoffen weten, is het team van Valmar Nederland sinds begin dit jaar uitgebreid met Eline de Jong. Zij is geen onbekende in de ijsbranche want ze werkte voorheen bij Laan in Heiloo. De Jong is niet alleen als adviseur voor West-Nederland, zij geeft ook allerlei trainingen in de nieuwe ijskeuken.

“Je merkt dat er steeds meer behoefte is aan kennis. IJsbereiders willen meer weten over de grondstoffen die ze gebruiken. Ze moeten zich onderscheiden: er zijn steeds meer ijsbereiders. Ik denk dat het aantal sinds 2009 verdubbeld is”, merkt De Jong op. Wat betreft de trainingen denkt ze aan onderwerpen als ijsbakken voor de vitrine opmaken en recepturen berekenen. 
“Ons team van adviseurs wordt door de komst van Eline nog meer all round”, vindt Van Rossum, die zijn bedrijf de afgelopen 20 jaar ook heeft uitgebreid met mensen in de backoffice en regio gebonden servicemonteurs. “Service is en wordt steeds belangrijker.” Naast leverancier van de ijsbereidingsmachines is Valmar ook importeur van vitrines van het Italiaanse merk IFI.
En hoe zit het met die slagroommachines waar het allemaal mee begon? Die verkoopt Van Rossum, behalve via Valmar Nederland, nog steeds via Woertman Nederland. Daarmee leveren ze ook blenders, sinaasappelpersen, vaatwassers en magnetronovens.

 

Altijd op de hoogte blijven?