Neem voorsprong op de NVWA

17 april 2020

Vaak wordt tegen een bezoek van een NVWA-medewerker opgezien. Liever niet, altijd wel iets op te merken en mocht het niet helemaal goed gaan, nog een bekeuring aan de broek ook. Nu wil het geval dat de inspecteur dient te werken volgens wet en regelgeving en zijn opmerkingen moeten gebaseerd zijn op vastgestelde feiten. Kortom, discussie mag niet mogelijk zijn ook niet op een maandagochtend.

Prettiger is het als de beste man zijn bezoekje aflegt en na een uurtje vertrekt zonder opmerkingen. Velen verwachten het niet, maar dat vindt de controleur zelf ook gewoon fijner. Hoe nu te voorkomen dat er opmerkingen geplaatst worden, hoe nu het nemen van een voorsprong op zo’n bezoek. En dat ook vast te houden tijdens het bezoek. Nu wil het geval dat dat niet zo moeilijk is, maar in het groter geheel dient een bedrijf de indruk te wekken dat bij bezoek, de bezoeker op basis van zijn eerste indruk denkt “er loopt hier iemand rond die erover nadenkt”. De nieuwe Hygiënecode (versie september 2019) geeft in duidelijke bewoordingen weer waar aan voldaan dient te worden. Dit is wet- en regelgeving. De aspecten hier benoemd dient u gewoon ingevuld te hebben. Niets meer, zeker niets minder.Dan het nemen van de voorsprong, hoe doe je dat. Eigenlijk zijn dit ook de punten die uw klanten zullen waarderen:

  • De prullenbakken puilen niet uit. Daar kan gemakkelijk nog wat bij. Dit zowel binnen als buiten op het terras.
  • Het terras is schoon, stoelen zijn aangeschoven, tafeltjes en stoelen zijn schoon.
  • Voorkom zwerfvuil rondom uw salon, zowel voor maar zeker ook achter.
  • Grondstoffen zitten in emmertjes en grondstoffen zoals musketzaad, nootjes worden vanuit de zak in een afsluitbare emmer gedaan. (Vele grondstoffen zitten in emmers, bewaar dan ook hetzelfde type, met deksel uiteraard.)
  • Op deze emmers staat wat er inzit met de houdbaarheidsdatum en ze worden in de vaatwasser gedaan als ze leeg zijn, niet steeds bijvullen, bijvullen.
  • Voorraad kratten, emballage staat op gelijke hoogte, gesorteerd. Nog sterker: zelfs op kleur apart.
  • Maak van uw magazijn/keuken geen verzamelplaats. Wat er niet is, daar krijg je geen vragen over, hoe simpel kan het zijn.

Zo je er oog voor ontwikkelt om aan dit soort kleine zaken aandacht te geven, bereiken we het volgende. Kosten zijn aan deze acties niet verbonden, dus bezwaarlijk hoeft het niet te zijn. Sterker nog na een tijdje begint gewenning te ontstaan op deze werkwijzen en buigt de inspanning zich om naar tijdsbesparing, dus voordelen.

Men zegt ook, geen tweede kans om een eerste indruk te maken, juist dat maakt het verschil. De inspecteur betreedt uw bedrijf en u beïnvloedt op een positieve manier zijn eerste gedachten. Iedereen wordt blij van een ijsje, hij dan ook.

Easyetiket logo

Heeft u vragen of hulp nodig bij de implementatie van de nieuwe Hygiënecode? Team EasyEtiket heeft ervaring met implementaties van de diverse Hygiënecodes.

Altijd op de hoogte blijven?