Morning Wood

3 mei 2022 Hidde de Brabander

Is het een van die ochtenden dat je het liefst snel terug in bed kruipt? Dit recept weerhoudt je daarvan. Dankzij de combinatie van krokante granola, ijs en druipende stroop wordt de ochtend ineens een hoogtepunt.

Foto: Remko Kraaijeveld

Ingrediënten

Voor het sandelhoutijs:

  • 680 gram halfvolle melk
  • 10 gram sandelhout
  • 110 gram slagroom
  • 130 gram kristalsuiker
  • 5 gram bindmiddel (voor warme bereiding)
  • 37 gram mageremelkpoeder
  • 38 gram dextrose

Voor de granola:

  • 180 gram ahornsiroop
  • 250 gram havervlokken
  • 30 gram zonnebloemolie

Voor de stroop:

  • 250 gram ahornsiroop
  • 100 gram zachte boter
  • 200 gram donkere basterdsuiker
  • 2 gram gemalen kaneel
  • 3 gram fijn zout

Werkwijze

Verwarm de melk tot 50 graden Celsius. Haal de pan van het vuur, voeg het sandelhout toe en laat circa 30 minuten infuseren. Zeef de melk en verwarm met de slagroom tot 40 graden Celsius. Meng 30 gram kristalsuiker met het bindmiddel en de rest van de kristalsuiker met het melkpoeder en de dextrose. Roer met een garde beide suikermengsels door het melkmengsel en verwarm tot 85 graden Celsius. Koel de ijsmix snel terug tot 4 graden Celsius en laat minstens 6 uur koel rijpen.

Verwarm voor de granola de ahornsiroop tot 60 graden Celsius. Haal de pan van het vuur en meng de havervlokken en zonnebloemolie door de ahornsiroop. Verdeel de granolamix over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster circa 15 minuten in een tot 170 graden Celsius voorverwarmde oven. Roer de granola los, laat afkoelen en roer nogmaals.

Verwarm voor de stroop de ahornsiroop tot 60 graden Celsius. Voeg de boter en basterdsuiker toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en meng met een garde de kaneel en het zout door de stroop. Laat afkoelen.

Draai de gerijpte sandelhoutijsmix tot ijs. Verdeel de granola over de borden. Schep er een quenelle sandelhoutijs op en besprenkel met de stroop.

‘De natuur is altijd de enige bron waaruit je kunt putten’

Dit is een artikel uit Vakblad IJs 58. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Sluit dan abonnement af en ontvang vier keer per jaar Vakblad IJs.

Ja, ik neem een abonnement

Altijd op de hoogte blijven?