Levensenergie

14 juni 2021 Bouwer & Officier

“Kijk niet naar wat er niet kan, maar geniet van wat wel kan.” Het zijn de woorden van Bibian Mentel. Een vrouw die vol levensenergie zat en met haar positivisme vele mensen heeft weten te inspireren. Of je haar nu kende of niet, ze raakte je en was in staat om energie te blijven geven, ondanks alle hobbels en tegenslagen die op haar pad kwamen. Ze overleed op 29 maart aan de gevolgen van kanker.

Een kleine week voor Bibian Mentel overleed ook topkok en toppatissier Maurits van der Vooren, de meesten van jullie wel bekend. Ook Maurits was iemand die geliefd was om zijn levensenergie en inspiratie.
Ik herinner mij nog als de dag van gisteren het telefoontje van zijn vader: “Jacqueline, zit je? Maurits heeft kanker en het ziet er niet goed uit.” Alle registers heeft hij opengetrokken en alle mogelijkheden greep hij aan om zijn ziekte het hoofd te bieden. Daarbij geholpen door tal van collega’s die in oktober nog een benefiet­diner organiseerden om geld in te zamelen voor een behandeling in Duitsland. Het geeft aan hoe enorm geliefd ook hij was.

Inkomensverlies

Zo kan ik helaas nog wel meer namen noemen: André van Duin, Jeroen van Merwijk (inmiddels ook overleden), Ruud de Wild en ondergetekende. Allemaal zijn we onlangs geconfronteerd met de diagnose kanker. En allemaal hebben we gemeen dat we ondernemer zijn (of waren).

Als ondernemer of als eigenaar van een BV, ben je niet standaard verzekerd tegen inkomens­verlies door arbeidsongeschiktheid. Je zult dat zelf moeten regelen. Ondernemers blijven niet zo snel thuis als hun iets mankeert, maar geloof me, als je deze diagnose krijgt, is het een zekerheid dat je met inkomensverlies te maken krijgt! Onderzoeken en behandelingen, binnen no time staat je agenda er vol mee, of je nu wilt of niet. En dan kun je nog zoveel levensenergie hebben, de man met de hamer komt gewoon langs.

Onverzekerd

Helaas hoor ik (te) vaak dat het arbeids­ongeschiktheidsrisico niet verzekerd is. Met stip op nummer één staat als genoemde reden dat men het simpelweg te duur vindt. Ja, het kost geld. Maar weet je wat pas duur is? Als je er naast de enorme rollercoaster van angst en fysieke malaise waarin je terechtkomt ook nog financiële zorgen bij krijgt. En je noodge­dwongen je huis moet verkopen, omdat er onvoldoende inkomen is om je hypotheek te betalen.

Mogelijkheden

Je kunt het risico op arbeidsongeschiktheid op verschillende manieren afdekken en het zo duur maken als je wilt. Ik zet de opties nog even voor je op een rij:

  1. onderbrengen bij een verzekeraar (gerelateerd aan het inkomen of een vast bedrag, gekoppeld aan je vaste lasten);
  2. Broodfonds of voorzieningenfonds;
  3. vrijwillige verzekering bij het UWV;
  4. vangnetverzekering;
  5. vermogensopbouw in de BV (box 2) of privé (box 3);
  6. lijfrentekapitaal of bankspaarproduct bij een bank of verzekeraar.

Hoe menselijk het ook is om arbeidsongeschiktheid te zien als een ver-van-je-bed-show, die pech kan iedereen overkomen. Laat het je levensenergie niet saboteren.

Geniet van elke dag en wees een beetje lief voor elkaar!

Bouwer en Officier

De auteur, Jacqueline Steehouwer, is accountant bij Bouwer & Officier Accountants en Belastingadviseurs voor bakkers te Hazerswoude, 071-3419000. Meer info: www.bouwer-officier.nl.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?