Inspirerende trends uit de horeca

22 februari 2023 Marcel Vermeulen

Op de horecavakbeurs Horecava in Amsterdam, deed Marcel Vermeulen, ambachtelijk ijsbereider en gastdocent bij het IJscentrum, inspiratie op. Wat hem opviel? Vegan is een volwassen trend. Naast het gebruik van regionale producten, is er veel inspiratie voor ijsbereiders te halen uit de keuken van het Midden-Oosten.

In de tweede week van het nieuwe jaar was er na twee jaar weer een Horecava. Dit is niet een vakbeurs waar je als ijsbereider in eerste instantie aan denkt. Toch is het wel een interessante beurs om inspiratie op te doen en om te zien wat er speelt in horecaland en wat de nieuwe trends zijn. Dit viel mij op:

1. Vegan is ‘volwassen’

Plantaardig/ vegan is niet echt een trend meer maar ontwikkelt zich steeds verder door: het wordt steeds meer ‘volwassen’. De afgelopen jaren (tijdens de covid-pandemie) hebben de grote bedrijven niet stil gezeten en introduceren ze steeds meer goede halffabricaat- en eindproducten.

Voor veel zuivelproducten zie je nu goede plantaardige alternatieven waar wij in de ijsbranche zeker ons voordeel mee kunnen doen om naast onze sorbets ook mooi romig ambachtelijk ijs met plantaardige ‘zuivel’-producten te kunnen maken.

Cursus vegan ijs

Wil je als ijsbereider met vegan ijs aan de slag maar zit je nog met vragen zoals wat doen plantaardige eiwitten ten opzichte van dierlijke eiwitten in je ijsmix? Of waar moet je in je recept rekening mee houden als je koemelk vervangt voor een plantaardige drank? Dan is de dagcursus Vegan ijs aan het IJscentrum een aanrader. Tijdens deze cursus gaan we op dit soort vraagstukken in en ga je aan de slag met verschillende plantaardige melkvervangers zodat je aan het einde ook de verschillen in smaak kunt onderscheiden.
Kijk op ijscentrum.nl voor meer info.

2. Ruimte voor regionaal

Daarnaast is de vraag naar regionale producten volop in ontwikkeling. Met name in de grote steden maar ook steeds meer daarbuiten wil de consument graag regionale en maatschappelijk verantwoorde producten. Dit zie je ook bij veel supermarkten waar ze een pad of hoek hebben met regionale producten. Denk aan vlees, kaas, koekjes, bier en wijn. Hier is zeker ruimte voor ambachtelijk, regionaal bereid ijs.

Als ijssalon kun je kijken wat je met je grondstoffen kunt doen. Zit er een aardbeienkweker in de buurt? Gebruik dan hun aardbeien en probeer dan gelijk of je jouw ijs (in bakjes) bij hen mag verkopen. Verwerk je honing in jouw ijskeuken? Kijk dan eens of er imker in de buurt is waar je honing kunt halen. Denk ook aan zuivel van de lokale melkveehouderij of als er een volks­tuinencomplex in de buurt is, kun je veel fruit (aardbeien, bessen, bramen, et cetera) daar halen. Al met al is dit een trend waar wij als ijssalons makkelijk op in kunnen springen.

3. Producten uit het Midden-Oosten

Iets wat verder opviel, was de grote aanwezigheid van producten met kruiden en specerijen uit het Midden-Oosten. Zoals de Perzische keuken met producten als dadels, granaatappel, rozenwater, saffraan, amandelen, et cetera. Dit zijn veel mooie en leuke ingrediënten waar wij als ijsbereiders zeker mee aan de slag kunnen om verassende creaties mee te maken.

Al met al is de Horecava niet echt een beurs voor de toekomstige trends in ijs maar het geeft wel een leuk inzicht in de mogelijkheden waar je als ijsbereider op kunt inspelen. Om alvast in de Midden-Oosterse sferen van Duizend-en-een-nacht te komen, deel ik een recept van vanille-ijs met een Perzische twist.

Over Marcel Vermeulen

Marcel Vermeulen

Bij het IJscentrum in Vlaardingen kun je verschillende trainingen op het gebied van ijsbereiding volgen. Dit jaar leveren verschillende gastdocenten van het IJscentrum als gastschrijver een bijdrage aan Vakblad IJs!

In deze editie met als thema trends is het woord aan Marcel Vermeulen. Hij is eigenaar van ijssalon chocolaterie De IJsMeulen in Voorhout en gastdocent bij het IJscentrum voor de basiscursus.

Altijd op de hoogte blijven?