
INTERVIEW | Eigenaar Hilde van Maanen van PATRIJS | Patisserie en IJs won De Gouden IJscreatie 2023 met haar Mille-Tuille. Van Maanen staat bekend om haar gedurfde en verrassende smaken, waarbij ze veel waarde hecht aan de pure smaak van de ingrediënten, vaak lokaal ingekocht. Het interieur van de ijssalon combineert donkergroen en roze met gouden accenten. Achter een glazen wand is het bereidingsproces van ijs en patisserie transparant zichtbaar. Dit jaar is ze finalist voor ijssalon van jaar 2025.
In 2023 won eigenaresse Hilde van Maanen de Gouden IJscreatie met haar "Mille-Tuille" en werd daarmee genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2023. Eerder won Van Maanen al MasterChef 2016, waarna ze zich specialiseerde in ambachtelijke patisserie en ijs. Van Maanen streeft naar een authentieke ijssalon met verrassende, pure smaken en gebruikt waar mogelijk lokale ingredi·ten. Ze staat bekend om haar innovatieve smaken, waarmee ze de consument wil verrassen.
Speel je in op trends of ga je je eigen weg?
"Wij blijven dicht bij onszelf”, vertelt Hilde. “Trends volgen we niet; we creëren vanuit onze eigen visie. Soms komt er vanuit het team een idee voorbij dat aansluit bij een trend, maar dan is het altijd een bewuste keuze die past bij wie we zijn, en niet omdat het toevallig populair is."
Kun je iets vertellen over jullie selectieproces van ingrediënten en zijn er specifieke leveranciers of productiemethoden om de unieke smaak en textuur van jullie ijs te waarborgen?
Ze hebben zoveel mogelijk verse producten en die bereiden ze meestal gewoon zelf. “Zo plukte ik samen met mijn zoontje onlangs nog vlierbloesem, die we verwerken in onze sorbetmix.” Vlierbloesem vormt een goede basis, die wordt toegevoegd aan seizoensproducten zoals rabarber en aardbeien, maar ook asperges. “We hebben nu een ijsje met asperge, limoen en vlierbloesem dat heel fris en bloemig smaakt. Dit is misschien niet voor iedereen, maar veel van onze gasten waarderen het juist om een ander soort ijsje met een uitzonderlijke smaak te proeven”, vertelt Hilde.
Hoe komen jullie tot nieuwe smaken en ideeën voor jullie ijs?
Hilde werkt zoveel mogelijk met lokale ingrediënten en probeert die vers van het land te verwerken. "Ik vind het belangrijk dat je de pure smaak van het ingrediënt proeft. Inspiratie voor nieuwe combinaties haal ik vaak uit onverwachte hoeken: een bijzonder drankje in een restaurant, of een verrassend ingrediënt in een dessert. Dan bedenk ik meteen: dat kan wel eens goed werken in ons ijs."
Er komt heel wat tijd en arbeid bij met maken van een nieuwe smaken. “Neem het maken van een vegan-achtig ijsje, bijvoorbeeld met noten in plaats van op basis van room. Dit vergt nogal wat arbeid om nog beter die smaak naar voren te laten komen.” Enthousiast vertelt Hilde verder want over smaken raakt ze nooit uitgepraat: “We hebben nu bijvoorbeeld een honingraten ijsje in de vitrine. Ja, dat heeft echt een ander recept. Er zitten ook heel veel suikers in, net als met het caramel ijs wat we nu in de vitrine hebben.”
'Zomersneeuw': de winnende IJscreatie van Hilde van Maanen
Op welke manier(en) proberen jullie de impact van jullie bedrijf op het milieu te verminderen?
Het pand waar de ijssalon in zit wordt gehuurd. “Dat maakt het op sommige punten heel lastig. Bijvoorbeeld met water, om dat te recyclen. Ik weet dat andere bedrijven dat inmiddels doen, maar dat is bij ons gewoonweg niet mogelijk.” Er zijn gelukkig genoeg andere mogelijkheden. “We gebruiken uitsluitend elektriciteit, geen gas. Recent hebben we nieuwe vriezers aangeschaft en daarbij hebben we uiteraard gekeken naar de meest duurzame opties qua stroomverbruik en isolatie. Hoewel onze locatie in de binnenstad ons voor uitdagingen stellen, blijven we onderzoeken wat er binnen de huidige mogelijkheden haalbaar is om onze impact te verminderen."
Een ander mooi voorbeeld dat Hilde vaak met trots vertelt. “We maken gebruik van rauwe melk die we zelf pasteuriseren. Ik haal dat zoveel mogelijk op wanneer de koeien gemolken worden, want die koe geeft al warme melk. Op deze manier hoeven we die warme melk niet van 4 naar 35 graden te verhitten, en dat bespaart heel wat energie. Naast onze ingrediënten kijken we ook naar ons energieverbruik.”
Duurzaamheid zit ook in marketing. “Als finalist van ijssalon van het jaar heb ik natuurlijk online aandacht besteed aan deze vakwedstrijd”, maar vervolgt Hilde: “We hebben ook iets tastbaars gedaan. We hebben de ijswafeltjes laten bedrukken met de tekst finalist ijssalon van het jaar. Deze kleine acties zijn niet alleen leuk om te doen, maar je krijgt ook meteen positieve reacties van je klanten.”
Wat is volgens jullie de sleutel tot het creëren van een succesvolle en geliefde ijssalon? Horen vakwedstrijden daarbij?
“Wat ik leuk vind is, door aan die vakwedstrijden mee te doen, dat je ziet dat iedereen echt doet wat past bij hen.” Persoonlijke motivatie is er ook. “Voor mij persoonlijk motiveert het me om bezig te blijven met het ontdekken en maken van nieuwe recepturen. Als je niet meedoet, sta je misschien gauw stil. Ik zie het als een mogelijkheid om mezelf te blijven doorontwikkelen, bezig te zijn met nieuwe producten en nieuwe ijsjes.”
Dat geldt ook voor haar winkel vertelt Hilde. “Ik wil dat die er goed uitziet en blijft uitzien. Ik blijf alle puntjes op de i zetten, dat houdt je scherp.”
Ze ziet ook een ontwikkeling bij de organisatie zelf. “Ik doe nu weer mee en deze keer kregen we een draaiboek met de punten waarop gelet wordt, dat was twee jaar geleden nog niet. Hierdoor krijgt echt iedereen een gelijke kans.”
Wat vindt ze het leukste aan die vakwedstrijden? “Naast dat het jezelf scherp houdt en je jezelf kunt blijven ontwikkelen, is dat ik collega's spreek die ik anders nooit zie. Bij zo'n vakwedstrijd kun je makkelijker vragen: 'Wat ben jij aan het doen?' Zo leer je veel makkelijker van elkaar. Je hoort wat meer, bijvoorbeeld: 'Waar loop jij tegenaan?' Het kan van alles zijn. Ik hoop dat er steeds meer mensen gaan meedoen; het is echt leuk als er veel meer mensen meedoen.”
Uiteindelijk is het belangrijk om als ijssalon je eigen stijl goed te bewaken en je eigen plan trekken. “Wij maken en verkopen wat ons lekker lijkt en gaan mee met seizoenen maar ook verzoeken van onze gasten staat in onze vitrine. Zo hebben we twaalf vaste smaken en acht smaken die dagelijks wisselen. Als een klant vraagt kun je dit ijsje weer eens maken dan proberen we dat altijd te doen.”
IJssalon PATRIJS | Patisserie en IJs in Harderwijk
IJssalon PATRIJS | Patisserie en IJs, Hondegatstraat 4, 3841 CG Harderwijk, https://www.patrijsharderwijk.nl/
VAKPRIJZEN
– finalist ijssalon van het jaar (2025)
– tweede plaats Gouden IJscreatie (2025)
– winnaar De Gouden IJscreatie (2023)
– MasterChef Holland tv-programma (2016)
Wie wordt IJssalon van het Jaar 2025?
Op basis van de optelsom van het aantal behaalde punten in de strijd om de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie, zijn de vijf deelnemende ijssalons met de meeste punten genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2025.
In willekeurige volgorde zijn dit:
• IJssalon de Hoop in Blaricum
• Patrijs Patisserie en IJs in Harderwijk
• Lorenzo IJssalon in Utrecht
• De Zoetekou in Bergeijk
• IJssalon Bastani in Eindhoven
De vakjury beoordeelt de deelnemers op vakmanschap, smaak, presentatie én creativiteit. De vijf finalisten zijn de afgelopen periode bezocht door mystery guests en onderworpen aan grondige hygiënechecks. Op 18 juni 2025 is het zover: dan wordt onthuld welke ijssalon zich een jaar lang IJssalon van het Jaar 2025 mag noemen.
Lees ook de interviews met de andere finalisten van ijssalon van jaar 2025