
Sinds de zomer van 2003 is ijssalon Lorenzo's een begrip in Utrecht. Niet alleen als ijssalon en patisserie, want vanaf oktober tot het eind van het jaar een oliebollenkraam voor de deur. Maar ijsbereiden en ijssmaken ontwikkelen dat is toch het liefst wat eigenaren Lorènz en Monica de Groot willen doen. Wie Lorenzo ijssalon binnenstapt merkt meteen dat alles zelf gemaakt wordt. Ze hebben de kunst van het ijsmaken geperfectioneerd en weten hun klanten steeds te verrassen met eigentijdse en unieke smaken.
De ijssector is constant in beweging. Speel je in op trends of ga je je eigen weg?
“We zien de trends wel, maar die lopen ook wel achter. We hebben geen kant-en-klare pasta's, maar wij maken alles zelf.” Lorènz vervolgt: “Wat mij opvalt is dat al die trends niet zo creatief zijn. De laatste jaren zie je ook dat de ijsbranche veel te veel denkt dat moeten wij ook hebben, maar ze mogen wel eens creatiever zijn. Je hebt het over het Dubai-ijsje, maar denk bijvoorbeeld de cocktail pornstar-martini. Die bestaat al een heel tijdje. De cocktail bestaat uit passievrucht, vanille wodka en een champagne. En wat zie dan dan maken ze 'm met passievrucht en wat vanille en dan rum. Ja, dat is niet de cocktail die zo bedoeld is, dan ga je wat anders maken. Dat zou ik nooit doen. Of je maakt het origineel of je bedenkt iets heel anders. Dat creatieve proces dat hoort meer bij onze stijl.”
Kun je iets vertellen over jullie selectieproces van ingrediënten en zijn er specifieke leveranciers of productiemethoden om de unieke smaak en textuur van jullie ijs te waarborgen?
“Het is belangrijk om goede leveranciers uit te kiezen, maar je kan zoveel zelf maken. Wat je ook nog een betere kwaliteit kan opleveren en lekkerder ijs oplevert.” Lorènz vertelt uitgebreid verder: “Zo maken we al onze vruchtenpasta's zelf. Dat is niet alleen fijn om te doen, want je weet wat je erin stopt. Het is vaak als je alles bij elkaar optelt ook nog een stuk goedkoper qua kostprijs. Met andere woorden je hebt een betere kwaliteit en je bent goedkoper uit. We letten zeker op waar de ingrediënten vandaan komen. Helaas kunnen we niet alles uit Nederland halen omdat mango's hier nu eenmaal niet optimaal groeien. Onze vast groenten en fruit leverancier die weet wel waar hij de kwaliteit zo dichtbij als mogelijk vandaan haalt. Daar letten we wel op.”
Hoe komen jullie tot nieuwe smaken en ideeën voor jullie ijs?
“Het leuke is dat je altijd en overal wel tegen interessante smaken aanloopt. Of dat nou tijdens je eigen vakantie is of door een vraag van een klant.” Lorènz begint enthousiast te vertellen: “Zoals een jongen die regelmatig een ijsje komt eten en op een avond vroeg of ik wij wat tips kon geven voor het maken van ijs. In het kort. Hij had een schoolproject bedenk een nieuwe ijssmaak. Hij dacht aan chocolade en kiwi. Creatief, maar best lastig, omdat kiwi en melk niet goed samengaan. Een paar dagen later kwam hij terug. Vertelde hij dat hij Kruisbessen-schuimvlaai uit Limburg zo lekker vond. En daar zijn we mee aan de slag gegaan. Uiteindelijk hebben we dat hier in de ijskeuken samen bereid. Dat zijn leuke ontmoetingen en we maken dat kruisbessen-schuim-ijsje nog steeds.”
“Wij hebben geen ketels en draaien elke smaak met zijn eigen receptuur. Elk ijsje is daardoor uniek, want we hebben geen basis. En dan kun je heel veel kanten op.”
'Karamel Koffie Crunch': de winnende IJscreatie van Lorènz de Groot.
Op welke manier(en) proberen jullie de impact van jullie bedrijf op het milieu te verminderen?
De afgelopen jaren hebben Lorènz en Monica daar inderdaad al naar gekeken. “We begonnen met alle verlichting te vervangen door led. Door te kijken of we water konden besparen en energieverbruik besparen. We hebben wel de productie verhoogd, maar het stroomverbruik gehalveerd. Mede omdat we geen ketels meer hebben scheelt dat ook veel aan energie.”
Toen ze gingen kijken naar de verpakkingen en dan met name de verpakkingen die de papierbak in mogen. “We hebben een bak waar mensen alle lepels in mogen gooien. Dat is iets duurder, maar ze worden wel hergebruikt. En dat scheelt heel veel in plastic, want vroeger hadden we ook lepelvazen op de toonbank staan en had je zo anderhalve vuilniszak. Dat is een zak lepels per dag. Nu.. nog niet eens eentje per week. Dus dat is scheelt echt heel veel kilo's plastic per week. Daar ben ik ook wel blij mee”, vertelt Lorènz.
“Verder mogen onze klanten ook hun eigen bakje meenemen. We moedigen het ook aan. Ik weet dat heel veel ijssalons daar moeite mee hebben. Ik ben daarover ook in gesprek met de NVWA. Zij zeggen dat zolang het bakje schoon is en schoon aangeboden wordt, is het geen probleem. Wij zien dat ook zo, want je raakt het bakje eigenlijk nauwelijks aan. Kijk je neemt ook geld aan, dan zou je dat ook niet meer moeten doen. We merken dat klanten het ook fijn vinden en leuk vinden om zo ijs op te halen.”
Lorenzo's ijssalon is ook een patisserie. “We hebben onze koffiebonen van de buurman hiernaast. Hij weet letterlijk van welke plantage zijn koffiebonen komen die hij inkoopt.”
Wat is volgens jullie de sleutel tot het creëren van een succesvolle en geliefde ijssalon?
“Je moet je altijd blijven ontwikkelen en altijd verder kijken naar de toekomst. Ik denk dat als je stil gaat staan dan ga je achteruit. Je hoeft zeker niet altijd mee te doen met die vakwedstrijden. Wat ik wel belangrijk vind is dat je serieus elk jaar naar een x aantal van je eigen smaken kijkt, dat je ze echt onder de loep neemt. Wat doen we ermee? Waarom maken we ze en wat zit er eigenlijk in? En waarom doe ik iets erin? Blijf jezelf dit soortvragen ieder jaar stellen. Wij maken alles zelf. Met andere woorden wij weten welke grondstoffen erin gaat per smaak. En alles wat ik erin stop, daarvan weet ik ook waarom ik het erin stop.”
“Al die kennis helpt mij bij het ontwikkelen van nieuwe smaken, of bij het maken van ijs voor mensen die een allergie voor koemelk hebben, of voor de klanten die graag vegan ijs willen eten. Overigens lijkt het door social media dat vegan ijs toeneemt maar ik merk dat dat meevalt. En ik denk dat het beter is dat je nieuwe smaken ontwikkelt die vegan zijn en ook heel lekker zijn, dan dat je originele smaken als vanille-ijs gaat bereiden met bijvoorbeeld een cashewnoot en dan zeggen tegen de klanten wen er maar aan. Dat is geen goede ontwikkeling daar maak je mensen niet blij mee. Je kunt dan beter zeggen we maken nieuwe smaken die heel lekker zijn en ze zijn ook nog eens vegan. Daar ga je meer mee winnen, vertelt Lorènz vol overtuiging.
Het maken van ijs is meer dan een ambacht. “Met het ontwikkelen van je eigen stijl en je eigen smaken zorg je er ook voor dat je als branche je kunt blijven onderscheiden. Dat is ook van groot belang. Het maken van ijs is een ambacht en dat vind je terug in de ijssalon. Ik vind dat dat een groot goed is dat je moet koesteren, maar dat mensen ook moeten inzien en natuurlijk proeven.”
IJssalon Lorenzo's uit Utrecht
IJssalon Lorenzo's, Rijnlaan 29, 3522 BB Utrecht https://lorenzos.nl
VAKPRIJZEN
– finalist ijssalon van het jaar (2025)
– 3e plaats Gouden IJscreatie (2025)
– winnaar Nederlands Kampioenschap Gelato op Horecava (2020)
Wie wordt IJssalon van het Jaar 2025?
Op basis van de optelsom van het aantal behaalde punten in de strijd om de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie, zijn de vijf deelnemende ijssalons met de meeste punten genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2025.
In willekeurige volgorde zijn dit:
• IJssalon de Hoop in Blaricum
• Patrijs Patisserie en IJs in Harderwijk
• Lorenzo IJssalon in Utrecht
• De Zoetekou in Bergeijk
• IJssalon Bastani in Eindhoven
De vakjury beoordeelt de deelnemers op vakmanschap, smaak, presentatie én creativiteit. De vijf finalisten zijn de afgelopen periode bezocht door mystery guests en onderworpen aan grondige hygiënechecks. Op 18 juni 2025 is het zover: dan wordt onthuld welke ijssalon zich een jaar lang IJssalon van het Jaar 2025 mag noemen.
Lees ook de interviews met de andere finalisten van ijssalon van jaar 2025