IJssalon De Zoetekou uit Bergeijk is finalist ijssalon van het jaar 2025

5 juni 2025 Redactie Food VAIJ
INTERVIEW | Andrea Höller runt samen met Luka van Sloun, sinds 1 januari 2021 de ijssalon De Zoetekou in Bergeijk. Naast ijs, patisserie verzorgen ze ook high tea’s. Met haar stracciatella-ijs streed ze in 2023 en met het peren demi ijs in 2024 voor de Gouden IJsspatel. Dit jaar is ze finalist voor ijssalon van jaar 2025.

De Zoetekou in Bergeijk (voorheen Gelato Buon Gusto) heeft recentelijk grote stappen gezet. Eigenaresse Andrea Höller was finalist voor de Gouden Ijsspatel in 2023 en 2024 en haar ijssalon behoort dit jaar tot de top vijf van Nederland. Met de naamsverandering heeft Andrea samen met haar partner Luka de zaak uitgebreid met een patisserie en het aanbod van high tea’s, waardoor mensen nu langer lekker kunnen zitten en nog meer genieten. Deze ontwikkelingen illustreren vakmanschap en innovatie kracht.

De ijssector is constant in beweging. Speel je in op trends of ga je je eigen weg?

“Wij volgen voornamelijk onze eigen weg, zegt Andrea Höller. “We hebben natuurlijk wel pistache ijs en chocolade ijs, maar het namaken van zo'n Dubai-ijsje dat doen we niet. Natuurlijk zien wij op sociale media de trends voorbijkomen, dat brengt je op ideeën om je eigen IJs creaties van te maken. Dat is ook veel leuker. Zelf ijssmaken blijven ontwikkelen en je klanten verrassen.”

Kun je iets vertellen over jullie selectieproces van ingrediënten en zijn er specifieke leveranciers of productiemethoden om de unieke smaak en textuur van jullie ijs te waarborgen? 

“Om goed ijs te maken, is natuurlijk de kwaliteit van ingrediënten cruciaal. Zeker weten”, vertelt Andrea. “Neem bijvoorbeeld hazelnoten, die kopen wij in Italië, bij een kleine familiebedrijf in Piëmont. En de pistachenoten komen uit Bronte / Sicilië. We willen de beste kwaliteit ingrediënten en doen daar geen concessies aan. We werken met pure smaken.”

De Zoetekou 3 De winnende IJscreatie van Andrea Höller. (© Bart Lijten)

Heb je nog meer voorbeelden?

“Zo kopen we citroenen vers in en persen we zelf, omdat ik opzoek ben naar de pure citroensmaak. Met puree krijg je vaak de smaak van de schil erbij en proef je een licht bittere smaak, dat willen we gewoon niet. Dit proces is dan wel meer werk, maar het gaat uiteindelijk om de pure smaak van je citroenijs. Andrea vervolgt: “Bij andere ijssmaken met fruit ga ik dan weer uit van half / half. Vers fruit en goede kwaliteit fruitpuree. Zo kom je ook door veel te testen, tot nieuwe ideeën en nieuwe smaken.”

Hoe komen jullie tot nieuwe smaken en ideeën voor jullie ijs? 

“Wij volgen de seizoenen. Vlierbloesem is echt zo'n mooi seizoenproduct. Ik ben nu bezig om vlierbloesemsiroop te maken voor het vlierbloesem sorbetijs. Iedere jaar is het weer testen hoeveel vlierbloesemstroop en welk combinatie ga je doen, wat het beste bevalt dat komt in de vitrine.”

Volgens Andrea komen zij en haar dames vanuit de vakanties met ontzettend veel inspiraties en ideeën terug. “In ons roomijs mix werk ik met verse boerenmelk, slagroom en eidooiers en alleen met natuurlijke bindmiddelen, denk aan Johannesbroodpitmeel en Guargom”, vertelt Andrea enthousiast. “Dat proef je zeker terug in een vol romig ijs met weinig lucht. De reacties op ons vers schepijs en op de nieuwe smaken die wij aanbieden zijn erg positief en enthousiast.”
Ook vegan ijs komt voor in het assortiment. “We hebben standaard zes sorbetijsjes die helemaal vegan zijn. Zo maak ik een stracciatella ijs van kokospuree, voornamelijk maken we onze sorbetijsjes vanwege de lekkere intense smaak, want hier in Bergeijk zijn niet zoveel klanten die specifiek naar vegan ijs vragen.”

Haar enthousiasme heeft ze ook te danken aan Meesterijsbereider Arco Kruik onder diens supervisie zij in 2021 de ijssalon opstartte en die nog steeds  even langskomt om de sparren. 

Op welke manier(en) proberen jullie de impact van jullie bedrijf op het milieu te verminderen? 

“Daar zijn wij hier bewust mee bezig. Ik heb bijvoorbeeld geen open vitrine. Ik heb Pozzetti vitrine. En daar heb ik bewust voor gekozen, want hierdoor blijft het ijs veel beter op constante temperatuur en het is beter voor het milieu omdat het veel minder stroom verbruikt dan de open vitrine”, vertelt Andrea. De vast klanten weten inmiddels waarom. “Een nadeel is dat je het ijs niet kan zien, maar als ik het dan uitleg, waarom dat ik hiervoor gekozen heb, dan snapt iedereen het. En mensen zijn er echt helemaal enthousiast over.”

Foto1 van De Zoete Kou Het interieur van ijssalon De Zoetekou. (© Bart Lijten)

Andrea vervolgt: “Die klassieke Italiaanse Pozzetti-potten leveren dus qua stroomverbruik veel op maar door de constante temperatuur is de kwaliteit van het ijs ook beter. Het ijs gaat uit de ijsmachine direct in de ijsvitrine waarna we bij een temperatuur van -11/-12 °C ijs kunnen scheppen wat voor een aangenamer mondgevoel zorgt . Doordat de potten individueel met een deksel afgesloten worden blijft de temperatuur heel constant.”

Net als de andere finalisten kijkt Andrea ook naar zaken als verlichting en energieverbruik. “Verder hebben we de verlichting naar ledlampen omgezet. We hebben geen gas en gebruiken alleen maar groene stroom.” En naar verpakkingen. “We zijn natuurlijk van naam verandert maar in het kader van het milieu gebruiken we wel nog de ijsbakjes met de oude naam om ze niet zomaar weg te hoeven gooien.”

Wat is volgens jullie de sleutel tot het creëren van een succesvolle en geliefde ijssalon? 

Andrea: “Het is een ontzettend leuk vak en een breed vak. Je kan gewoon niet stil blijven staan. We willen ons echt blijven ontwikkelen en daar leer je zoveel van. Het vakgebied is zo breed en interessant. Het gaat dan niet alleen om het maken en ontdekken van ijssmaken en daarbij de juiste recepten samenstellen, het gaat ook om het presenteren van je ijs. Maar natuurlijk ook om hoe je winkel eruit ziet. Hoe je met de medewerkers omgaat. Hoe ziet jouw team eruit en hoe dragen zij bij aan die beleving van de klant in je winkel.”

Haar enthousiasme voor het vak draagt ze ook graag over aan haar meiden. “Ook dit jaar werk ik weer met een aantal nieuwe meiden en dan leren we ze hoe ze het ijs moeten scheppen, de koffie moeten bereiden maar ook hoe ze contact kunnen maken met de klant. Je gaat ze scholen en meenemen in het werkproces. Het is veel meekijken en zelf proberen. Je maakt ze wegwijs in het vak en dan is het heel leuk om te zien dat het aanslaat en dat er een enthousiast team klaarstaat voor het nieuwe seizoen. En we blijven meedoen met de vak wedstrijden. Ja, dat is hard werken en het kost veel tijd en inzet, maar ik heb daar zoveel van geleerd. De onderlinge uitwisseling van collega's uit het vak is ook fijn om te ervaren.”

 

De Zoetekou 2 De Zoetekou uit Bergeijk 

IJssalon De Zoetekou, Hof 78, 
5571 CC Bergeijk, www.dezoetekou.nl  

 

VAKPRIJZEN 
– finalist ijssalon van het jaar (2025) 
– finalist Gouden IJsspatel (2023) 
– finalist Gouden IJsspatel (2024)

 

 

Wie wordt IJssalon van het Jaar 2025? 

Op basis van de optelsom van het aantal behaalde punten in de strijd om de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie, zijn de vijf deelnemende ijssalons met de meeste punten genomineerd voor IJssalon van het Jaar 2025. 

In willekeurige volgorde zijn dit: 
•    IJssalon de Hoop in Blaricum 
•    Patrijs Patisserie en IJs in Harderwijk 
•    Lorenzo IJssalon in Utrecht 
•    De Zoetekou in Bergeijk 
•    IJssalon Bastani in Eindhoven 

De vakjury beoordeelt de deelnemers op vakmanschap, smaak, presentatie én creativiteit. De vijf finalisten zijn de afgelopen periode bezocht door mystery guests en onderworpen aan grondige hygiënechecks. Op 18 juni 2025 is het zover: dan wordt onthuld welke ijssalon zich een jaar lang IJssalon van het Jaar 2025 mag noemen.

 

Lees ook de interviews met de andere finalisten van ijssalon van jaar 2025

 

Altijd op de hoogte blijven?