Oppie Riedstra: “In een paar uur was alles waarvoor we met zoveel liefde en plezier hebben gewerkt, weg.” (foto: Koos Groenewold)

IIskâld in Lemmer opende in april opnieuw haar deuren. Precies een jaar eerder werd de ijssalon verwoest door een brand. Eigenaresse Oppie Riedstra blikt samen met haar zoon Marten en zijn vrouw Angela, de opvolgers van het bedrijf, terug op een heftig jaar. “We wilden de ravage omzetten in iets positiefs.”

In de nacht van 13 april 2020 hoort de familie Riedstra dat er brand woedt in hun ijssalon in Lemmer. Omliggende panden kunnen worden gespaard, maar Jaap en Oppie Riedstra en hun zoon Marten en zijn vrouw Angela - met wie ze het bedrijf runnen - kunnen niet anders dan machteloos toekijken hoe hun bedrijf in vlammen opgaat. “Het was één grote ravage”, zegt Oppie. “In een paar uur was alles waarvoor we met zoveel liefde en plezier hebben gewerkt, weg.”

Veel tijd om stil te staan bij de ramp, heeft de familie niet. Er moet veel worden geregeld. Een collega-ondernemer wiens restaurant een aantal jaren geleden afbrandde, adviseert een contra-expert in te schakelen, die als onafhankelijke partij de brandoorzaak onderzoekt. “We zijn heel blij dat we dit hebben gedaan”, zegt Marten. De contra-expert stelde vast dat de brand is veroorzaakt door een productiefout van de slimme meter, wat de netbeheerder verantwoordelijk maakt.

Puinruimen

IIskald_foto Koos Groenewold_foto 2

De ijssalon straalt vooral veel vrolijkheid uit, bijvoorbeeld in de roze gekleurde kerkbankjes aan de gracht (foto: Koos Groenewold).

Ondanks dat de verzekering uitkeert, moet een flink bedrag worden bijgelegd voor de heropbouw. Ook is het wachten op bouwvergunningen. De omzet van 2020 is weg, maar bij de pakken neerzitten, past de ondernemers allerminst. Na de brand wordt zo snel mogelijk begonnen met slopen en puinruimen. Vijf maanden later, in september, begint de heropbouw. De fundering van het pand is volledig verzakt en er moeten - trillingsvrij - 36 nieuwe palen ingezet worden. De Lemsters werken veel samen met lokale bedrijven en doen veel zelf. “Veel mensen wilden ons helpen na de brand, dat was mooi”, zegt Angela.

Het resultaat mag er zijn. Hoe anders zit de familie er nu bij, ruim anderhalf jaar later. In april opende de volledig vernieuwde ijssalon in Lemmer. In mei kwam daar een vestiging in Sneek bij. De productieruimte - al jaren gevestigd op een externe locatie in Lemmer - verhuisde begin dit jaar naar een ruimer pand én als kers op de taart kwalificeerde Marten zich deze zomer voor de finale van het Gelato Festival World Masters in december.

IIskâld in Lemmer heeft nu een winkelbrede pui, met direct daarachter de vitrine. Met kleurrijke, hoogopgemaakte ijsbakken worden voorbijgangers nu al vanaf de straat verleid. De nieuwe indeling werkt ook heel goed in coronatijd, want bezoekers hoeven de zaak niet in. “Je kind kan gewoon achterop de fiets blijven zitten als je een ijsje bestelt”, schetst Marten. “In de buurt zitten veel restaurants. Veel mensen die uit eten gaan, halen daarna bij ons een ijsje.” De ijsbereider kan nu dertig smaken presenteren, twee keer zoveel als voorheen. Het assortiment telt ruim zeventig smaken, met favorieten als Fries suikerbrood, monchou en stroopwafel.

Ondernemersfamilie

IIskald_foto Koos Groenewold_foto 3

De winkelbrede pui is een gouden zet volgens de familie. ‘Mensen komen sneller langs voor een ijsje.’(foto: Koos Groenewold)

IIskâld (Fries voor ‘ijskoud’) heeft drie vestigingen in Lemmer, Sneek en op Urk. Jaap en Oppie starten in 2007 hun eerste ijssalon in Lemmer, ook de eerste ijssalon in deze plaats. In 2019 volgt de ijssalon op Urk, waar Oppies moeder vandaan komt. In 2020 openen ze een vestiging in Sneek. Zoon Marten en zijn vrouw Angela runnen IIskâld nu samen met hun (schoon)ouders en nemen het stokje de komende jaren verder over. Hun oudste zoon loopt nu ook stage in het bedrijf. Oppie is naast haar werkzaamheden voor IIskâld ook penningmeester bij het IJscentrum.

Vrolijkheid

IIskald_foto Koos Groenewold_foto 4

Bijzonder zijn ook de illustraties, gemaakt door een Lemster tekenaar. Zo is onder meer het drukke strand van Lemmer te zien, met (oude) familiefoto’s erin verwerkt (foto: Koos Groenewold).

Roze voert de hoofdtoon: van de kerkbankjes aan de gracht en de bloemen aan de gevel tot de tegeltjes en het plafond in de ijssalon. Het nieuwe logo is knalroze en de ijsbakjes zijn vernieuwd. “De ijssalon straalt vooral veel vrolijkheid uit”, zegt Angela. “Uit veel ellende is toch ook weer iets heel moois gekomen.”
Bijzonder zijn ook de illustraties binnen en buiten, gemaakt door een Lemster tekenaar. Zo is het drukke strand van Lemmer te zien, met (oude) familiefoto’s erin verwerkt en staat Marten op het strand met zijn winnende ijssmaak Sweet & Happiness. Ook de ijskar van IIskâld, een oud-Engelse ambulance, is nagetekend. Deze ijskar en de ijssalon in Sneek zijn eveneens voorzien van illustraties.

Het interieurontwerp komt van de ondernemers zelf. “Door de jaren heen hebben we veel ideeën opgedaan, die hebben we nu doorvertaald”, zegt Marten. Klanten zijn laaiend enthousiast over de nieuwe ijssalon, die nog niet eens helemaal af is. De zonwering en markiezen ontbreken nog en de afwerking is nog niet helemaal klaar. Deze winter worden de puntjes op de i gezet.

2020 is in alle opzichten een bewogen jaar voor de Riedstra’s. Toch twijfelen ze geen moment als er begin 2021 een pand vrijkomt tegenover de Waterpoort in Sneek. Een vestiging in de watersportstad is een langgekoesterde wens van Jaap, die hier zijn roots heeft. “We konden deze kans niet laten liggen”, zegt Oppie. “Het pand zit op een a-locatie en er hoefde weinig aan te gebeuren. Bovendien kan Marten in de massa produceren.” In Sneek wordt dezelfde interieurstijl doorgevoerd als in Lemmer. Gasten kunnen er ook koffie drinken, aan een tafeltje of in de vensterbanken.

De ijssalons in Lemmer en Sneek én de nieuwe productieruimte worden binnen één jaar klaargestoomd. “Gewoon niet nadenken, maar doorgaan”, vat Angela de roerige periode samen. Nieuwe medewerkers werven is het lastigst. “We proberen mensen aan ons te binden door in meer in ze te investeren. Hard werken belonen, maakt mensen loyaal.”

In Sneek wordt druk gewerkt aan meer naamsbekendheid. Maar mond-tot-mondreclame kost tijd, weet de familie. Verwacht wordt dat in Lemmer meer ijs wordt verkocht dan voorheen. “2021 is een slechte maatstaaf”, weet Oppie. “Vanwege corona bleven veel Duitse toeristen thuis en evenementen als het Skûtsjesilen werden afgelast. Ook het weer was slecht. Volgend jaar hopen we zoals iedereen op een veel beter jaar.”

Toekomstdromen

IIskald_foto Koos Groenewold_foto 5

Het assortiment telt ruim zeventig smaken, met favorieten als Fries suikerbrood, monchou en stroopwafel (foto: Koos Groenewold).

Jaap en Oppie dragen IIskâld binnen enkele jaren helemaal over aan Marten en Angela, die de bestaande zaken (nog) beter op de kaart willen zetten. Marten hoopt ooit Meester IJsbereider te worden. Ook sluit het koppel niet uit meer ijssalons te openen, misschien zelfs op een zonnig oord als Tenerife. Dat voor deze ondernemers niets te gek is, is al gebleken. Voorlopig hoeven ze zich dichter bij huis nog niet te vervelen. 

Rosébier- en broodje hagelslagijs

Dat je overal ijs van kunt maken, fascineert Marten Riedstra elke dag weer. ‘Mensen vragen vaak of ik eens een ijsje van hun favoriete smaak wil maken.’ Die uitdaging gaat de ijsbereider graag aan. Zo maakte hij al ijs van het Urker mergpijpje, rosébier, een broodje hagelslag en
vanillestaafjes.

Als enige ijsbereider van IIskâld zit Marten nooit stil. Hij draait dagvers ijs voor de drie ijssalons en de ijskar. Ook levert hij aan horeca en supermarkten en maakt hij ijstaarten op bestelling. De 35-jarige is erg perfectionistisch: “Ik maak het mezelf weleens lastig. Soms begin ik om 05.30 uur en eet ik om 01.30 uur nog een stuk pizza onder de douche.” Toch blijft de workaholic verknocht aan het ijsvak, ‘want mensen die een ijsje eten, zijn nooit chagrijnig’. Tussendoor weet hij nog te trainen voor vakwedstrijden, zoals de Gelato Festival World Masters in december. De ijsbereider kwalificeerde zich hiervoor tijdens de Europese finale in juli, waarbij hij derde werd met Sweet & Happiness; een basis van Griekse yoghurt met een variegato van onder meer kaki, vanille, steranijs en kardemom.

Altijd op de hoogte blijven?