Huupkens IJs in Weert viert 80-jarig jubileum

10 september 2021 Bianca Roemaat

De historie van Huupkens IJs is zichtbaar in de ijssalon door middel van een wand met zwart-wit foto’s (foto: Huupkens IJs).

In oorlogstijd met de verkoop van ijs beginnen. Lies Koppen had het lef en stond daarmee aan de wieg van Huupkens IJs in Weert. Dit jaar bestaat deze ijssalon van Wil en Gerty Koppen maar liefst 80 jaar. Bovendien hebben ze een mooie staat van dienst: ze wonnen de Gouden IJsspatel (in 2019) en waren ‘Beste ijssalon van Nederland’ (in 2015). In het jubileumjaar hopen ze nog meer nationale bekendheid te krijgen als de oudste ‘Beste ijssalon van Nederland’.

Aan de stadsrand van het Limburgse Weert, springt de mintgroene gevel van ijssalon Huupkens meteen in het oog. Net als het krijtbord op de stoep dat verwijst naar het terras aan de overkant, in het stadpark. Dat maakt ons nieuwsgierig: hoe zit dat?

Eigenaresse Gerty Koppen legt uit dat de wens voor een terras in 2013 werd aangewakkerd door de wedstrijd IJssalon van het Jaar. “We liepen de titel toen mis omdat we 0,1 punt tekortkwamen. Dus gingen we bedenken wat we konden doen om toch eerste te worden: een terras zou een meerwaarde zijn”.
Daarom trok Gerty de stoute schoenen aan. Ze stapte naar de gemeente met een aanvraag voor het bouwen van een vlonderterras voor haar zaak. Helaas werd dit afgeketst. Toen kwam ze op het idee om te vragen of ze picknickbanken in de het stadspark aan de overkant van de straat mochten zetten. “Ik denk altijd: je bent ondernemer dus je moet het gewoon vragen.”

Weert promoten

Huupkens IJs_Foto Koos Groenewold_2

Gerty en Wil Koppen willen als derde generatie ervoor zorgen dat heel Nederland Huupkens IJs kent (foto: Koos Groenewold).

Uiteindelijk kreeg Gerty groen licht voor haar plan. “We hebben toegezegd dat we die banken zelf zouden betalen en schoonhouden. Bovendien heb ik uitgelegd dat we voor die titel van beste ijssalon gingen en dat we daarmee ook Weert landelijk promoten.” Na een succesvolle start met vier banken staan er
inmiddels acht banken in het park aan de overkant. Uiteindelijk slaagde het echtpaar Koppen erin om in 2015 de felbegeerde titel te behalen. “In Weert en omstreken weten ze ons al lang te vinden maar sinds die tijd zijn er nieuwe gasten bijgekomen die van de titel hebben gehoord en hier bijvoorbeeld op vakantie zijn.”

De winst van de Gouden IJsspatel in 2019 met hun koffie-ijs, zorgde voor nog meer naamsbekendheid bij de ijssalon die dit jaar 80 jaar bestaat. “Daarin zijn we uniek. Wij zijn de oudste ijssalon van Nederland die beide titels heeft behaald”, merkt Gerty op met een trotse blik in haar ogen. Op haar 21ste hing ze haar verpleegsterstenue aan de wilgen en nam samen met haar man het familiebedrijf van zijn ouders Wiel en Tiny Koppen over in 1988. Zij wilden toen vanwege hun leeftijd stoppen. “Wil was werkzaam in de IT maar hij is opgegroeid in de ijssalon en heeft er altijd interesse in gehad.”

Ontwikkelen

Huupkens IJs_Foto Huupkens_3

Door picknickbanken in het stadspark aan de overkant te zetten, creëerden ze bij Huupkens IJs een alternatief terras (foto: Huupkens IJs).

Inmiddels runt het echtpaar als derde generatie het familiebedrijf. Gerty is vooral actief op de winkelvloer in de verkoop, bedenkt acties, maakt coupes en begeleidt jonge mensen. “Het is mooi om te zien hoe jongeren zich ontwikkelen als ze hier werken. Ze leren hier om te gaan met mensen en echt contact te maken, daar heb je wat aan in je verdere maatschappelijke leven.”

Wil bestiert de ijskeuken. Dat doet hij samen met ijsbereider en voormalig banketbakker Antoine Bongers. Sinds zijn komst zijn huisgebakken wafels toegevoegd aan het assortiment. Op de winkelvloer heeft Gerty hulp van een bedrijfsleidster en studenten.

Vorig jaar heeft het echtpaar Huupkens afscheid genomen van haar andere verkooppunt in het centrum van Weert. Ze hadden hier 15 jaar lang een tweede filiaal. Het huurcontract liep af en ze besloten om het niet meer te verlengen. Ook het filiaal in Heythuysen werd afgestoten nadat de franchisenemer stopte om privéredenen.

Actief als bestuurder

Contact en verbinding met andere ijsbereiders. Dat is volgens Gerty Koppen de toegevoegde waarde van ijsbereidersclubs als de VAIJ en VOC. Van beide zijn de eigenaren van ijssalon Huupkens lid. Wil Koppen was zelfs bestuurslid van de VAIJ (nu het huidige Ambachtelijk IJscentrum). In de praatgroep (VOC) levert hij actief zijn bijdrage. “Je moet het samen doen en bovendien houdt het contact met andere ondernemers ons scherp.”

Corona

Huupkens IJs_Foto Koos Groenewold_5

Zure matten-ijs en cake beslag-ijs met red velvet werd op verzoek van personeel en familie door ijsbereider Wil Koppen ontwikkeld (foto: Koos Groenewold).

“Corona is helpend geweest om de beslissing te nemen om met één zaak verder te gaan. Door corona sta je wat bewuster stil bij wat echt belangrijk is. We zagen de binnenstad leeglopen, we merkten dat we meer tijd voor elkaar willen en dus voelde het goed om dit te doen. Als je bewust een keuze maakt, dan krijg je er geen spijt van.”

Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan en inmiddels is er toch een soort van verkooppunt in de stad: een lunchroom verkoopt het ijs van Huupkens. Ook is er een vakantiepark dat het ambachtelijk gedraaide ijs uit Weert afneemt. Naast het bekroonde koffie-ijs, is hun eigengemaakte mokkasaus een van de ‘paradepaardjes’. Familierecepten zoals dat van de mokka-parfait, doen het nog steeds goed. Er is ruimte voor het bedenken van nieuwe ijssoorten. Zoals zure matten-ijs en cakebeslag-ijs met red velvet. Beide zijn ontwikkeld nadat respectievelijk de bedrijfsleidster en een familielid erom vroegen.

Trouw aan leveranciers

Huupkens IJs_Foto Koos Groenewold_6

Winnaar Gouden IJsspatel Nederland 2019 (foto: Koos Groenewold).

“We zijn uniek in onze smaken. Het is lastig om je te blijven onderscheiden. Iedere ijsbereider zegt kwaliteit te leveren en goede grondstoffen te gebruiken.” Bij Huupkens IJs werken ze al jarenlang met een aantal vaste leveranciers. Zoals Perfect Ice/Europe Ice voor het onderhoud van de softijsmachines en Hefe voor onder meer de Italiaanse koffie van Vescovi en grondstoffen van Mec3. “Als iets goed is, dan zijn we trouw aan onze leveranciers.”

Als je kwaliteit levert en goede leveranciers hebt, hoe kun je je dan nog onderscheiden? “Je moet je afvragen welke meerwaarde je hebt. De energie die ik hierin stop, kunnen ze niet kopiëren. Door de prijzen die we hebben gewonnen tijdens de ijsvakwedstrijden mogen we ons met trots de oudste ‘Beste IJssalon van Nederland’ noemen. De eerste generatie heeft deze opgezet, de tweede verder uitgebouwd en wij willen ervoor zorgen dat heel Nederland Huupkens IJs kent.”

Hoe zit het met de volgende generatie? De dochter en zoon van Wil en Gerty hebben de kneepjes van het ijsscheppen ook geleerd maar of ze de ijsspatel overnemen, is nog koffiedik kijken. “Onze zoon van 22 werkt hier niet meer. Onze dochter helpt mee in de weekenden. We vinden het belangrijk dat ze eerst gaan rondkijken en ontdekken wat ze willen. Het moet geen verplichting zijn.”

Lef in de oorlog

Huupkens IJs_Foto Huupkens_2

In de oorlog heette de winkel al Huupkens, een bijnaam die verwees naar een boerderij waar de familie eerst heeft gewoond (foto: Koos Groenewold).

Terug naar de eerste generatie Koppen en hoe het allemaal begon: in 1941 startte de ijsverkoop. Dit gebeurde vanuit een kruidenierszaak op dezelfde plek waar de Weertse ijssalon nu zit. Lies Koppen, de oma van Wil, nam het voortouw. “Ze had als vrouw het lef om in de oorlog op zondagen ijs te gaan verkopen om wat extra geld te verdienen. Ze zette houten schermen neer in de winkel en van daaruit werd voor tien cent ijs verkocht. In die tijd was ijs een luxeproduct.”

De winkel heette toen al Huupkens. “Het was een bijnaam die verwees naar een boerderij waar de familie eerst heeft gewoond”, vertelt Wil. Er zijn heel wat verhalen te vertellen over vroeger. Aan de wand in de ijssalon tegenover de vitrine zijn tal van zwart-wit foto’s uit de historie van Huupkens IJs te zien.

Een van de hoogtepunten - naast de winst van de wedstrijden - is voor Gerty het Koninklijke bezoek van Willem Alexander en Máxima aan Weert. “Ze kwamen hier langs, ik ben erop afgestapt en heb ze gevraagd of ze zelf een ijsje wilden scheppen. De ijsknijper waarmee ze dat deden, heb ik hier in een glazen kistje bewaard.”

Live op Facebook

Het 80-jarig jubileum van Huupkens IJs wordt op verschillende manieren gevierd. “We bedanken zo onze gasten want door hun trouwe komst bestaan we al zo lang”, vertelt Gerty Koppen. In maart en april was er een actie van 3 bollen ijs voor €3 (in plaats van €3,90). Op 24 maart tijdens de ‘Europese dag van het ijs’ is het ‘Jubileum Topper-ijs’ gelanceerd. Dit seizoen is er elke maand een speciaal ontwikkelde, luxe ‘Jubileum-ijscoupe’ voor €5,90 euro (in plaats van €6,90). Daarnaast vertelt Tiny Koppen (de tweede generatie, 87 jaar) wekelijks live op Facebook verhalen over vroeger. “Daar krijgen we veel leuke reacties op.”

Altijd op de hoogte blijven?