Kweekvijver voor foodtalenten

21 november 2024 Annette Mol Food Innovation Academy
Opleiden, onderzoek en innovatie. Dat zijn de drie pijlers van de Food Innovation Academy. Het samenwerkingsverband in Vlaardingen bestaat tien jaar. Wat is er allemaal bereikt in die jaren?

Werken in de levensmiddelenbranche is écht leuk! Vooral als je geïnteresseerd bent in duurzaamheid, techniek of ondernemerschap. Alleen weten veel mensen dat niet. Bij de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen werken bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen om jongeren en werkzoekenden te enthousiasmeren voor een baan in de foodsector. Daarnaast wordt er gezamenlijk onderzoek gedaan en innovaties bedacht. Die samenwerking bestaat nu tien jaar. Wat is er allemaal bereikt?

State-of-the-art pand gerealiseerd

De FIA bevindt zich in een voormalige gemeentepand aan de Industrieweg. Het is verbouwd tot een moderne leer-, werk- én netwerkplek en ingericht als een bedrijfsomgeving met diverse ‘real life’ praktijkopleidingsplekken. Hier leren mbo- en hbo-studenten de dynamiek en de fun van de foodsector kennen, worden vakmensen opgeleid, laten bedrijven praktijkonderzoek uitvoeren en wisselen foodondernemers, studenten en docenten kennis uit tijdens workshops, hackathons en kenniscafés. Hiermee beschikt het samenwerkingsverband over een eigen ‘clubhuis’.

Burgemeester Wijbenga van Vlaardingen opende juni 2022 officieel het FIA-gebouw. Met verschillende foodbedrijven die zich in het pand hebben gevestigd en er onderzoek doen, vier onderwijsinstellingen met diverse mbo- en hbo-foodopleidingen, en een maatschappelijke koffiebar met leer/werkplekken op de begane grond is de FIA is een inspirerende ontmoetingsplek voor de levensmiddelentechnologie in de regio Rijnmond geworden. Het pand is verbonden met de Bakery Innovation Academy (BIA) via een loopbrug. 

Onderzoekend leren, toekomstmodel voor het beroepsonderwijs

Food Innovation Academy opleiden (© Food Innovation Academy)

In de goed geoutilleerde praktijkruimtes, laboratoria en proefkeukens van de Food Innovation Academy doen de foodstudenten van Lentiz | LIFE College en van Hogeschool Inholland praktisch en toegepast onderzoek. Onderzoekend leren krijgt steeds vaker een belangrijke plek in het onderwijs. Hierdoor ervaren studenten dat ze met hun kennis en creativiteit kunnen bijdragen aan een oplossing voor de grote vraagstukken van deze tijd, zoals de energietransitie, gezondheid, duurzaamheid en circulariteit.

In de FIA is de koppeling van het praktijkonderwijs met het bedrijfsleven een groeiend succes. Bedrijven, die veelal lid zijn van de FIA-bedrijvenvereniging, leveren diverse opdrachten aan, verzorgen stages en staan garant voor een goede werkplek als de opleiding succesvol is afgerond. Jaarlijks wordt in de FIA het matchingsevent Futuremakers georganiseerd om zij-instromers en studenten te koppelen aan bedrijven voor een stage of werkplek. 

AanDeBak-garantie ondertekend

Om de baangarantie te bevestigen ondertekenden in juli de bedrijvenvereniging van de Food Innovation Academy, Lentiz | LIFE College en Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) een convenant met afspraken over de AanDeBak-garantie. Ook zijn afspraken gemaakt over de wervingsactiviteiten om jongeren uit Rotterdam-Zuid en de regio te begeleiden naar een carrière in de foodsector.

“Het mbo-onderwijs verandert en gaat steeds meer de klas uit”, weet Cor Bakker, projectdirecteur bij de FIA namens Lentiz. “Praktijkopleidingen vinden niet langer meer alleen op de school plaats, maar in de praktijk zelf. Dat maakt de FIA ook zo’n mooie plek: daar doen we dat namelijk al! We lopen met de foodopleidingenbest een beetje voorop. Ook omdat de bedrijven bij de FIA meedenken over de inhoud van de opleidingen.”

Ronde tafel Food Innovation Academy

Eerder dit jaar organiseerde FIA een ronde tafel over het tienjarig bestaan. Onze redactie woonde dit gesprek bij. In EVMI verschijnt het verslag. Wil je dit niet missen? Neem dan een abonnement!

Neem een abonnement

Veel belangstelling voor opleidingen Bakery Innovation Academy

Naast de labruimtes, de praktijkruimte voor sensorisch onderzoek en de workshopkeukens, zijn ook de proef- en opleidingsbakkerijen onder de naam ‘Bakery Innovation Academy’ onderdeel van de FIA. Hier leren de brood- en banketstudenten van Albeda de fijne kneepjes van het vak, en werkt Royal Steensma Bakery Ingrediënts (sinds begin dit jaar in handen van Dawn Foods) aan de ontwikkeling van recepturen. Een groot succes, want tegen de landelijke trend in is het aantal aanmeldingen voor de bakkerijopleidingen stabiel en is het aantal uitvallers drastisch gedaald.

Bedrijven denken bij de FIA mee over de inhoud van de opleiding

“Wij zijn trots en blij dat we onze mbo-opleidingen hier hebben kunnen vestigen en onderwijs kunnen geven aan onze studenten tussen al die bevlogen mensen die zich bezighouden met food,” zegt Bertho Rombout, directeur bij Albeda. De FIA is dé plek om het bakkersambacht te verbinden met de industrie en de passie voor het vak over te brengen op studenten. Samen met het bedrijfsleven ontwikkelen we nieuwe producten en werken we aan duurzaamheid door het toevoegen van waarde aan reststromen. Dit is de toekomst van het beroepsonderwijs.” 

Succesvol leer/werktraject zij-instromers bij SOCOCO 

Niet alleen studenten worden opgeleid in de Food innovation Academy. In september van dit jaar heeft koffieonderneming SOCOCO (kort voor Social Coffee Collective), die in het FIA-gebouw is gevestigd om de catering van de huurders te verzorgen én om er zij-instromers op te leiden, een overeenkomst gesloten met het Werkgeversservicepunt Rotterdam (WSPR). SOCOCO gaat circa dertig werkzoekenden opleiden tot productiehulp/medewerker in het zogenaamde Voorschakeltraject Food. De trainingen en workshops vinden plaats bij de FIA en worden samen met Lentiz | Cursus & Consult verzorgd. Als de deelnemers het programma succesvol afsluiten, kunnen zij meteen aan de slag in een baan of detacheringsplek bij de bij de FIA betrokken bedrijven. Naast de overeenkomst met WSPR lopen er gesprekken met participatiemaatschappij Stroomopwaarts om dit op dezelfde wijze in te richten. Het programma is een prachtige kans voor zij-instromers en voor de betrokken foodbedrijven, die op deze manier goed opgeleide mbo-talenten binnenhalen. 

“Mensen kunnen veel meer dan je denkt”, vindt Perry van Gils, eigenaar van SOCOCO. “Wij leiden ongezien talent op. Geef mensen een podium en ze krijgen zelfvertrouwen. Werken bij de FIA is een veilige start. Tegelijkertijd kom je in contact met andere mogelijkheden, denk aan koffie brengen naar de bakkerij, bijspringen in het magazijn, etc.”

Versterken innovatiekracht mkb-bedrijven

Food Innovation Academy laboratorium (© Food Innovation Academy)

Ondernemers versterken hun innovatiekracht door onderwijsinstellingen te betrekken in hun research & development. Daarnaast maakt FIA toekomstige ontwikkelingen van maatschappij, markt en technologie toepasbaar voor mkb-bedrijven. Kennisuitwisseling gebeurt ondermeer door de deelname van bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden in verschillende werkgroepen. Jaarlijks organiseert de FIA daarnaast diverse workshops en kenniscafés over actuele onderwerpen zoals voedseltransitie, nieuwe technologieën, digitalisering/big data/AI, energietransitie en circulair werken. 

Bouwen aan het imago van de voedingsindustrie 

In het prachtige eigen pand in Vlaardingen bouwt het samenwerkingsverband van de FIA aan het imago van de voedingsindustrie. Samen met de gemeente Vlaardingen is de Food Innovation Academy dit najaar een campagne gestart om alle basisscholen in Vlaardingen aan te schrijven en uit te nodigen voor een bezoek aan het FIA-gebouw. Met de hulp van Lentiz | LIFE College is een leuk programma van een dagdeel ontwikkeld waarmee honderden leerlingen per jaar kennis kunnen gaan maken met de fun en de dynamiek uit de voedingsbranche. 

Daarnaast organiseert Lentiz | LIFE College al sinds 2022 twee keer per jaar een hackathon. Een 100-tal jongeren uit het voortgezet onderwijs uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis gaat drie dagen aan de slag met actuele, duurzame thema’s die spelen in de levensmiddelenbranche. Bedrijven uit de regio leveren hiervoor opdrachten uit de praktijk aan. De jongeren krijgen op deze manier alvast een voorproefje van de Lentiz mbo-foodopleidingen.

“De FIA is het vlaggenschip van Vlaardingen mbo-stad”, zegt Eric Bernard van de gemeente Vlaardingen. “Bij de FIA zie je hoe een samenwerking kan werken. Door onderwijs en arbeidsmarkt op elkaar te laten aansluiten, kunnen we meer bieden dan anderen. En daardoor meer toekomstige talenten uit de vijver kunnen halen. Als je wilt dat het in de toekomst beter gaat, moet je nu investeren in de jeugd.”

Kom langs bij de Food Innovation Academy

Kortom, FIA is een snelgroeiend samenwerkingsverband in de regio Rijnmond met bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheid uit de regio. Met als doel de foodondernemers blijvend te voorzien van vakmensen, inspiratie en kennis. Ben je betrokken bij de foodbranche en nog niet aangesloten? Kom dan snel een keertje kennismaken.

Voor wie meer wil weten over de Food Innovation Academy: 24 januari 2025 is het open huis van 15.00 – 20.00 uur.

FIA-openhuis-1 (002)

 

Altijd op de hoogte blijven?