IJs

Demo over vegan, suikerarm en keto

22 februari 2023 Clara Bloemhof Perfect Ice Solutions

Twee gezondheids- cq foodtrends die haaks op elkaar staan, zijn vegan en keto. Perfect Ice Solutions combineerde beide trends op één demodag. Een dag later was suikerarm ijs het thema. Ingevlogen gelato maestro Maurizio Paci nam de toehoorders mee in de materie, én stuurde de ijsmakers huiswaarts met een flink aantal recepten.

De drie foodtrends van dit moment (vegan, suikerarm en keto) zijn volgens de Italiaanse chef Paci eenvoudig toe te passen in ijs. Sterker nog, als ijsondernemer is het van belang om te reageren op deze ontwikkelingen. De maestro reist de hele wereld over en signaleert golfbewegingen in bepaalde trends. Het is hem duidelijk: de trend naar minder suiker en meer plant based opties is een blijvertje. “We willen laten zien dat je meer vegan opties kunt bieden dan alleen sorbetijs”, stelt Tim Wissink of Geerdink.

Deze gastheer en hoofd Verkoop van Perfect Ice Solutions hostte beide demodagen, die eind november plaatsvonden in de showroom in Druten. “Wel benadrukken we dat ijs vooral lékker moet zijn”, stelt hij. En dat is een kwestie van proberen en proeven. Wat dan precies ‘lekker’ is, dat ervaart iedereen anders. “Daarom zetten we tijdens de demodagen het complete assortiment zuivelvervangers op tafel en laten we vooral veel proeven. Wat voor effect heeft amandeldrank op een bepaalde ijssmaak? Hoe doet sojamelk het in datzelfde ijsje? Het is vervolgens aan de ijsbereider om daarmee verder te experimenteren.”

Wat wil de klant?

Demo Perfect Ice Solutions_1

Nog een kanttekening die de verkoopleider plaatst, is dat het assortiment in de vitrine voornamelijk bepaald wordt door klantvraag. “Is er geen vraag naar vegan of zijn klanten tevreden met alleen het sorbetijs, dan kun je je afvragen of je bepaalde aanpassingen in of aanvullingen aan je assortiment wel moet doen. In ieder geval daag je jezelf als ondernemer wel uit in je vakmanschap als je zo af en toe experimenteert met vegan, suikerarm of keto-ijs.”

Waar een vegan voedingspatroon geen gebruikmaakt van dierlijke of van dieren afkomstige producten, laat het ketodieet een compleet ander menu zien. Dierlijke eiwitten en vetten vormen de basis van dit voedingspatroon. Maar ook: vet uit noten, avocado’s en kokos. En dáár kan de ijsbereider iets mee.

Of je het dan ook echt keto-ijs moet noemen? “Mensen komen over het algemeen niet naar een ijssalon als ze een dieet volgen”, knikt Wissink. “Maar een combinatie van vegan en keto is natuurlijk heel goed te maken. Denk aan een sorbet kokosijsje, of een pistache-ijs op basis van sojamelk. Zo bereik je direct een grotere doelgroep, die bewust bezig is met voeding. Als je het ijs dan ook nog suikerarm weet te maken, dan heb je meteen drie trends in één ijsje te pakken.”

Showroom en workshops

Demo Perfect Ice Solutions_3

Zo’n zes keer per jaar komen ijsmakers naar de showroom van Perfect Ice Solutions in Druten om workshops bij te wonen. Tim Wissink of Geerdink laat weten de ijsbereiders graag uit te dagen. “Of je nu met basisijsmixen werkt of je eigen recepten ontwikkelt.” Met name de multi-inzetbare machines zijn in trek, maar nog onderbelicht. “Ondernemers weten vaak nog niet alle, vaak patisseriegerichte, functies te benutten.” Op een van de komende demodagen gaat hij daar op in.

Minder suiker

Op de tweede demodag maakt chef Paci het heel concreet: om de calorieën van één bol vanille-ijs te verbranden, mag je 24 minuten joggen of 58 minuten lopen. Nu zal een gemiddelde ijssalonbezoeker zich vooral focussen op het verwenmoment, en minder op de calorische inname. Maar: minder suiker is een trend. Ook in verwenproducten. Niet alleen vanwege het aantal aanhangers van een healthy lifestyle; in ons land zien we ook het aantal gevallen van diabetes stijgen.

“Met suikervervangers behoud je de zoete smaak van ijs, en geef je ál je klanten de mogelijkheid om te genieten van jouw producten”, zo stelt Paci in zijn presentatie. Alle suikervervangers en hun eigenschappen in ijs komen voorbij, van maltitol tot stevia. “Om zeker te zijn van een diabetes-proof ijsje, is het aan jou als ijsbereider om goed de grondstofetiketten te controleren”, benadrukt de Italiaanse chef.

Tot slot nog deze tip: “Check heel zorgvuldig de hoeveelheid koolhydraten, calorieën en vetten in het product, en bereken dit vervolgens per portie. Communiceer duidelijk welke ijssmaak voor welke doelgroep geschikt is. Plaats bijvoorbeeld een labeltje bij de ijssmaak met ‘suikerarm’, of ‘plant based’.” 

Recept Pistache-ijs
Voor 1 kilogram

Ingrediënten

 • 616 gram sojamelk, ongezoet
 • 99 gram pistachepasta, 100 procent
 • 98 gram sacharose
 • 74 gram dextrose
 • 74 gram trehalose
 • 33 gram inuline
 • 5 gram per liter vegan neutro (bij warme bereiding 3 gram/liter)
 • 3 gram soy proteins

Werkwijze

 1. Meng alle droge stof in een kom.
 2. Meng de vloeibare ingrediënten met de droge stof met een mixer.
 3. Pasteuriseer de mix tot 85° Celsius en koel terug naar 4° Celsius (klassieke methode). Of anders: direct in de ijsmachine.
 4. Doe het ijs in de ijsmachine op de gewenste stand.
 5. Schep het ijs uit de machine en plaats het voor 10 minuten in de shockvriezer.

 

Altijd op de hoogte blijven?