Cremerie Veron houdt tradities voorganger hoog

21 februari 2023 Jerom Rozendaal

“Mijn ideale plaatje is om op termijn alleen nog maar in de keuken actief te zijn”, droomt bedrijfsleider Ilyas Aarab van Cremerie Veron hardop over zijn toekomstwensen.

Veron is een bekende naam in de Antwerpse bakkerswereld. Waar eeuwenlang broden over de toonbank zijn gegaan, is nu ijs het hoofdproduct. Na een verbouwing is hier sinds vorig jaar Cremerie Veron te vinden. Ouderen en studenten vormen de doelgroep. Naast ijs voor take away, scheppen de uitbaters van de Antwerpse ijssalon regelmatig ijs in het nabijgelegen bejaardentehuis.

Als we begin januari Cremerie Veron bezoeken, is het nog rustig in de ijszaak. “Het is momenteel examentijd waardoor veel studenten bij hun ouders thuis studeren en wij zijn vandaag voor het eerst sinds het nieuwe jaar weer open”, verklaart bedrijfs­leider Ilyas Aarab (24) terwijl hij later een aantal studenten helpt aan een take away-chocolademelk.

Cremerie Veron is gevestigd in een monumentaal pand op de Paardenmarkt aan de rand van het historische centrum van de Scheldestad. Sinds de vijftiende eeuw zat hier een bakkerij tot de laatste eigenaar in december 2019 zijn activiteiten stopzette en het pand van de hand deed. “De bakker liep richting zijn pensioen en doordat de Leien (de weg die ook de Paardenmarkt ontsluit, red.) sinds 2017 open lag was er minder klandizie dan normaal”, verklaart Florian Stigter Van Thillo (25) die op drukke tijden bijspringt in de ijssalon.

Het was de familie van Stigter Van Thillo die het pand met een handelsbestemming op de begane grond kocht en in samenspraak met monumentenzorg restaureerde. “Na de nodige brainstormsessies zijn we op het idee van een ijssalon gekomen als invulling van de handelsruimte, het was tenslotte al eeuwenlang een ‘zoete hoek’”, vertelt Stigter van Thillo die Grafische vorm­geving en Digitale media studeert aan AP hogeschool en met zijn scriptie bezig is. Na zijn afstuderen wil hij zich parttime gaan bezig houden met de verdere ontwikkeling van de ijssalon.

Bijbaan als student

Cremerie Veron_foto Jerom Roozendaal_2

Cremerie Veron is gevestigd in een monumentaal pand op de Paardenmarkt aan de rand van het historische centrum van de Scheldestad.

De verantwoordelijkheid van de ijssalon rust momenteel op de schouders van de in Bergen op Zoom geboren Aarab. De Brabander kent Stigter Van Thillo sinds hij een studentenbaan bij ijssalon ‘Roma’ in Essen, een Belgisch dorp aan de grens met Nederland, had. Door deze connectie kwam de familie van Stigter Van Thillo op het idee om Aarab te vragen om Cremerie Veron uit te baten.

Nadat de Brabander daarmee akkoord ging, heeft hij eind 2021 verschillende cursussen gevolgd bij Carpigiani die eveneens de ijsmachine leverde. Dit apparaat staat in de kelder van de ijs­salon, zoals ook het fornuis, de koelkasten, spoeltafels en het wafelijzer. Hier vindt dus de bereiding van de producten plaats. Met een lift worden de producten van de kelder naar de salon gebracht.

Voor de inrichting van de ijssalon is in lijn met de naam gekozen voor een Italiaanse sfeer met een pozzetti en marmeren tegels aan de muur. De vloer is belegd met een historisch ogende marmer mozaïek met daarin een centrale plaats voor de initialen van de ijssalon.“Met het pozzetti-systeem blijft de temperatuur veel constanter en de kwaliteit van het ijs behouden. Het is een groot verschil met een open vitrine”, vult de bedrijfsleider aan.

Improviseren

Cremerie Veron_foto Jerom Roozendaal_4

Een half jaar na de start van Cremerie Veron staan er nu 14 ijssmaken op de kaart, waarvan er in het winterseizoen acht beschikbaar zijn.

De 24-jarige ondernemer geeft aan dat het na de opening van de ijssalon in juli 2022 even zoeken was naar het juiste ritme. “Theorie is een ding, maar in de praktijk kom je onverwachte dingen tegen waardoor je moet improviseren. Ik heb drie jaar als student gewerkt bij de ijssalon in Essen, maar heb nooit echt ijs gedraaid. Het koste even tijd om dat proces onder de knie te krijgen.”

Veel tijd om zich in te werken, had hij niet. De Antwerpse ijszaak profiteerde na de opening direct van de warme zomer en kende gelijk al veel aanloop. De twee ondernemers schakelden in deze drukke periode nog een andere studievriend in. Het was al snel druk in de ijssalon en er stonden soms zelfs rijen tot buiten toe. Gezien het succes was de bedrijfsleider liever eerder open gegaan om zo langer van de zomer te kunnen profiteren.

Bij het bejaardentehuis organiseert Cremerie Veron periodiek verkoop ter plaatse

Een half jaar na de start van Cremerie Veron staan er nu 14 ijssmaken op de kaart, waarvan er in het winterseizoen acht beschikbaar zijn. Onder de smaken, die met verse producten bereid worden, staat ook speculaas. “Deze smaak is gebaseerd op het gerecht van speculaas dat we van de laatste bakker, George Braemscheute, hebben gekregen.” De ijsbereider geeft aan met andere oude recepturen uit de bakkerij aan het experimenteren te zijn.

Niet alleen zet Cremerie Veron op deze manier de traditie van de voorgangers voort, ook worden de huidige eigenaars regelmatig door klanten herinnerd aan de bakkerij van weleer. Zo komen er sporadisch nog mensen vragen om brood en halen ouderen aan de tafeltjes onder het genot van een koffie en een wafel herinneringen op aan de oude tijden. Omdat de ijssalon dichtbij een bejaardenhuis gelegen is, vormen ouderen een van de doelgroepen. Er is met dat bejaardentehuis een samenwerking afgesproken waarbij Cremerie Veron periodiek verkoop ter plaatse organiseert en het ijs zo bij de ouderen thuis brengt.

Gezien de ligging van de ijssalon vlakbij de universiteit van Antwerpen, zijn ook de studenten een voor de handliggende doelgroep. Met studentenverenigingen zijn de ondernemers in gesprek om een deal te sluiten waarbij studenten op vertoon van hun lidmaatschap korting krijgen.
Over de prijs gesproken: met 2,5 euro per bolletje behoort de ijssalon tot de goedkopere in de omgeving volgens de ondernemers. Ze hebben voorafgaand aan de opening hiernaar onderzoek gedaan. Door de grote kostenstijgingen van grondstoffen in de voorbije maanden, overwegen ze wel om de prijs van de bolletje te verhogen.

Business development

Cremerie Veron_foto Jerom Roozendaal_5

Ilyas Aarab (24) en Florian Stigter Van Thillo (25) bestieren samen cremerie Veron in Antwerpen.

In afwachting van de drukke zomermaanden besteden Aarab en Stigter Van Thillo aandacht aan business development voor Cremerie Veron. Omdat het in de winter minder druk is en ze nog een beetje zoeken naar het juiste concept voor de wintermaanden. Net als in de zomer is de Antwerpse ijszaak zes dagen in de week geopend, met uitzondering van maandag. Wel zijn de openingsuren in de winter korter en sluit de zaak om 18 uur. Op de menukaart staan inmiddels koeken, taarten, quiche en wafels. In de toekomst overwegen de ondernemers ook om pannenkoeken toe te voegen aan het assortiment.

“Mijn ideale plaatje is om op termijn alleen nog maar in de keuken actief te zijn”, droomt Aarab hardop over de toekomst. Om dit te bereiken willen de ondernemers naast bovenstaande plannen ook de lokale horeca aanspreken. “We zien mogelijkheden om bij lokale horecagelegenheden ons ambachtelijke ijs aan de man te brengen”, zegt Stigter Van Thillo die zich hiermee bezig wil houden na zijn studie. Ook hier profiteren de ondernemers van de rijke geschiedenis van de zaak, waarvan de naam menig belletjes doet rinkelen bij andere ondernemers in de Scheldestad.

Altijd op de hoogte blijven?